Geen categorie

Koninklijke familie veilt tekening Rubens

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Peter Paul Rubens, studie van een naakte jongeman.

De koninklijke familie laat deze maand bij veilinghuis Sotheby’s kunstvoorwerpen veilen. Daaronder bevindt zich een tekening van Rubens. Dat schrijft de NRC.

De voorwerpen gaan onder de hamer tijdens twee veilingen, in Londen en New York. De veiling in de Britse hoofdstad vindt plaats op 17 januari en omvat objecten van belangrijke Europese families. De Nederlandse inbreng bestaat uit Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk.

Van wie die voorwerpen precies zijn, is niet bekend. In de catalogus van de veiling in Londen staat “property of a princess” (eigendom van een prinses).

Deze niet nader genoemde prinses laat onder meer enkele met afbeeldingen van tulpen versierde glazen tafelornamenten veilen. De beroemde Franse edelsmid en glaskunstenaar René Lalique maakte deze in 1937 in opdracht van het Nederlandse diplomatiek korps ter gelegenheid van het huwelijk van de latere koningin Juliana met prins Bernard.

De veiling op 30 januari in New York staat in het teken van tekeningen van oude meesters. In de bijbehorende catalogus is één hoofdstuk gewijd aan de voormalige collectie van de Nederlandse koning Willem II en zijn vrouw, koningin Anna Paulowna. Een van hun nazaten laat nu een deel daarvan veilen.

Tafelornamenten van René Lalique.

Een studie van Peter Paul Rubens komt uit genoemde collectie en geldt als topstuk van die veiling. De tekening van een naakte jongeman prijkt op de cover van de catalogus. De geschatte waarde ligt tussen de 2,2 en 3,1 miljoen euro, aldus Sotheby’s.

Volgens de NRC kunnen de door de koninklijke familie geveilde voorwerpen naar verwachting in totaal zo’n 3,5 miljoen euro opbrengen.

Update 30 januari: De tekening van Rubens bracht ruim 6 miljoen euro op.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share