Geen categorie

Vogels en muisjes in vrolijke familietentoonstelling

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second
Marjolein Bastin, Alpenmarmotten in Zwitserse k0oeweide met gentianen, 1993.

Recensie

Een moeder en twee kinderen lopen me voorbij op een voetpad in Nunspeet. De kleintjes hebben een kleurplaat met vogels in hun handen. Vermoedelijk waren ze kort daarvoor in het Noord-Veluws Museum. Daar is momenteel origineel werk te zien van Illustrator Marjolein Bastin.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Vorig jaar werd Marjolein Bastin 75, en voor het Noord-Veluws Museum was deze mijlpaal reden voor een overzichtstentoonstelling. Er is geen betere plek denkbaar voor een eerbetoon, want de illustratrice is misschien wel de beroemdste Veluwse kunstenaar van dit moment. Door haar wekelijkse bijdrage in het weekblad Libelle is ze bij velen een bekende naam.

Al bijna veertig jaar heeft ze een eigen natuurrubriek in dat tijdschrift, met daarin gedetailleerde tekeningen, voorzien van educatieve teksten. De natuur ligt haar dan ook na aan het hart. Ze woont niet voor niets al heel lang op de Veluwe. “Waar we ook vandaan komen, het is altijd weer een genot op de Veluwe terug te zijn: de vogels rond de vijver, de geuren van de tuin, de bossen en de rust die dit alles uitstraalt.”

In haar jeugd raakte Marjolein Bastin geïnspireerd door de boeken van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en de Verkade-albumplaatjes. Zo wilde zij ook tekenen, en dat deed ze. Haar tekeningen van vogels en andere ‘bewoners’ in de natuur verschijnen in boeken en op diverse producten als kalenders, kaarten en servies. Dankzij het Amerikaanse bedrijf Hallmark zijn die wereldwijd verkrijgbaar.

Marjolein Bastin, Reiger met mol, 1981.

De liefde voor de natuur uit zich overduidelijk in haar tekeningen, waaruit het Noord-Veluws Museum een uitgebreide en gevarieerde selectie toont. Vogels – niet zelden uit eigen tuin – hebben de overhand. Op sommige tekeningen is het een drukte van jewelste. En heel af en toe lijken ze tot leven komen, als er getjilp door de expositiezaal klinkt. Dat blijkt echter te komen uit een beeldscherm met daarop bewegende beelden van vogels.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Marjolein Bastin, Het is Pasen! (detail)
Het huisje van Vera de Muis.

Niet alleen vogels, maar alles wat groeit en bloeit heeft Bastins aandacht. Een grasspriet, torretje of boomstam tekent ze met evenveel passie. En niet te vergeten muizen.

Ik ben er zelf geen fan van. Enge monstertjes vind ik het, met hun kleine, snelle en veel te wendbare lijfjes. Gek genoeg vind ik getekende versies vaak juist weer heel schattig. En dan zeker die van Marjolein Bastin. Haar creatie Vera de Muis is een snoezig diertje dat van zelfs de grootste muizenhater het hart weet te veroveren.

Vera’s huisje is speciaal voor de gelegenheid overgebracht naar het museum. Zelf is ze even niet in levenden lijve aanwezig, maar aan afbeeldingen van haar is geen gebrek. Aan een tekentafel kunnen jonge fans zelf een tekening maken of de speciale Vera de Muiskleurplaten kleuren. Zo is deze vrolijke familietentoonstelling ook voor de jongste bezoekers de moeite waard.

Marjolein Bastin – Tekenen is ademen, t/m 17 maart in het Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share