Geen categorie

Groot, groter grootst, tijdens Big Art

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second
Dropstuff.nl, Grab the pussy.

Recensie

“Grab the pussy”, daagt de grijpgrage kermisattractie de bezoekers uit. Natuurlijk, de kans dat je eigen kat doet wat je wil, is groter dan dat je een gebreid katje uit de kast trekt. Maar het is kunst voor een goed doel, dus waarom geen poging wagen hier op Big Art.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Het interactieve kunstwerk is een niet mis te verstane verwijzing naar een bekende Amerikaanse poesjesliefhebber. Deze grijper is echter een stuk liever. Mediakunstcollectief Dropstuff.nl werkt voor dit project samen met het Ouderenfonds en kan daardoor rekenen op een constante aanvoer van nieuwe poezen, gebreid door leden van brei- en haakclubjes. Het doel van die clubs is het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen en Grab the pussy draagt daar op originele wijze aan bij.

De grijpautomaat is een van de ruim zestig kunstwerken die nog tot en met zondag 15 oktober deel uitmaken van Big Art, een jaarlijkse verkoopexpositie. Ook deze tweede editie vindt plaats in een monumentaal Amsterdams pand dat tijdelijk leeg staat. De Zonnewijser aan de Herengracht is ruim genoeg om plaats te bieden aan de kunstwerken die stuk voor stuk een serieus formaat hebben. Het vierdaagse evenement heet niet voor niets Big Art.

Groot, groter, grootst, lijkt het devies van de tentoonstelling. Je moet van goeden – of meer nog – van groten huize komen, wil je een aangekocht werk kunnen stallen. De installatie The Fair Grounds bijvoorbeeld, vraagt om enkele vierkante meters. Het ‘treintje’ bestaat uit zes kinderattracties, die echt ‘bereden’ kunnen worden. Neem plaats en maak een ritje.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Stefan Yordanov, PushMe-PullYou (Divorce).
René van Engelenburg, Gijs ten Cate en Ard van der Veldt, The Fair Grounds (detail).
Gerard Koek, Double.
Uitzicht over Amsterdam via Abandoned spaces 12 van Robbert de Goede.

Ook dit werk is een creatie van Dropstuff en maakt net als de grijpautomaat deel uit van de serie De Koude Kermis. Bezoekers zullen daar niet snel van thuiskomen, want Big Art biedt veel vermaak. Een roze neonmonster, een reusachtige ‘prop papier en gordijnen van menselijk haar zijn nog maar enkele van de opmerkelijk creaties die een feest maken van de kortdurende tentoonstelling.

Big Art geeft bezoekers bovendien de kans binnen te kijken in een grachtenpand dat normaal niet voor publiek toegankelijk is. De Zonnewijser, een rijksmonument uit 1615, is al jaren eigendom van vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Millten. Het zes verdiepingen tellende gebouw, dat binnenkort een restauratie wacht, is een perfecte locatie voor deze tentoonstelling. Als bonus krijgen bezoekers op de bovenste verdiepingen ook nog eens fraaie uitzichten over Amsterdam.

Big Art, t/m 15 oktober in De Zonnewijser, Herengracht 182, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share