Geen categorie

Gepassioneerd tekenaar

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Fred Carasso, zonder titel, collage. 20,3 x 14,3 cm.

De Italiaanse kunstenaar Fred Carasso (1899-1969) woonde de laatste 35 jaar van zijn leven in Nederland. Hij genoot vooral bekendheid als beeldhouwer, maar hij was ook een gepassioneerd tekenaar. Museum besteedt aandacht aan Carasso’s oeuvre op papier.

In het prentenkabinet toont het museum ruim veertig tekeningen, collages en gouaches van de kunstenaar. Dit is een selectie uit een grotere collectie die het museum onlangs in bruikleen kreeg. De werken op papier zijn aangevuld met enkele kleinere sculpturen.

Als jonge kunstenaar vertrok Federico Antonio Carasso in 1922 uit zijn geboorteland Italië, onder druk van het oprukkende fascisme. In zijn werken toonde hij zich vaak kritisch op politiek en maatschappij. Hypocrisie, ongelijkheid en onrechtvaardigheid zijn terugkerende thema’s. Zijn kritiek uitte hij op zowel humoristische als grillige wijze.

De kunstenaar liet zich inspireren door diverse artistieke stromingen. Invloeden van onder meer surrealisme, dadaïsme en Russisch constructivisme zijn in zijn werk terug te vinden. Ook in uitingsvorm experimenteerde hij er lustig op los. Zijn oeuvre omvat onder meer door popart geïnspireerde collages, felgekleurde gouaches en gedetailleerde inkttekeningen.

Fred Carasso – Werken op papier van een beeldhouwer, t/m 20 november in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share