Geen categorie

Avant-garde in Drachten

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Expositie

Behalve schoenmakers waren de Drachter gebroeders Thijs en Evert Rinsema respectievelijk schilder en schrijver. Onder invloed van Theo van Doesburg ontwikkelden ze zich dusdanig dat ze kunnen worden gerekend tot de internationale avant-garde.  Museum Drachten eert de twee nu met en grote overzichtstentoonstelling.

Thijs Rinsema (1877-1947) schilderde en dan het liefst eenvoudige alledaagse voorwerpen, die hij modelleerde naar de principes van het kubisme en de Stijl. Evert Rinsema (1880-1958) was actief als dichter. In 1920 verschenen zijn aforismen Verzamelde volzinnen als uitgave van het tijdschrift De Stijl.

De gebroeders Rinsema hadden veel contact met andere kunstenaars. Via Van Doesburg leerden ze bijvoorbeeld de Duitse dadaïst Kurt Schwitters kennen. Dit contact leidde in 1923 tot een Dada-avond in Drachten. Die werd aangekondigd in een kleine advertentie in de Drachtster Courant: “Een Dada avond, door K. Schwitters, vrijdag 13 april, 8 uur ’s avonds, entree f 1,-. De Phoenix in Drachten.” Het zou de laatste Dada-avond worden in Nederland.

De broers hadden geen geld om naar Parijs te reizen en zich te mengen onder de beroemde kunstenaars zoals Theo van Doesburg dat deed. Bovendien vonden zij, als nuchtere Friezen, dat ook niet zo belangrijk. Hun schilderijen en gedichten werden regelmatig weggegeven of gebruikt als ruilmiddel, maar leverden weinig geld op. Pas eind jaren zeventig kregen de Rinsema’s meer aandacht. Er kwam een tentoonstelling en dankzij onder anderen schrijver K. Schippers en galeriehouder Thom Mercuur werden ze bekend onder een groter publiek.

Thijs Rinsema De ijdele koning Gouache, 48x33 cm, collectie Museum Drachten.
Thijs Rinsema De ijdele koning Gouache, 48×33 cm, collectie Museum Drachten.

Gemeente Smallingerland en Museum Drachten hebben 2011 uitgeroepen tot Rinsemajaar, dat nu wordt afgesloten met deze grote expositie. Volgens het museum is het hoog tijd dat de broers de aandacht krijgen die ze verdienen. De werken van de broers worden altijd getoond in relatie tot bijvoorbeeld De Stijl of het Dadaïsme. Nooit stond hun werk zelf in het middelpunt, tot nu.

Thijs/Evert Rinsema Avant-garde in Drachten, 18 maart 2012 in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share