Geen categorie

Kleurrijke Bijbelverhalen in de Goudse Sint-Janskerk

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Recensie

Breng je een bezoek aan Museum Gouda? Ga dan als je tijd hebt ook even langs bij de buren, de Sint-Janskerk. Deze langste kerk van Nederland is met zijn 72 prachtige gebrandschilderde ramen op zichzelf al de moeite waard. En er zijn ook nog eens interessante exposities te zien. Momenteel toont kunstenaar Paul Boer er zijn bijzondere kijk op Bijbelverhalen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Paul Boer, Thuiskomst van de verloren zoon, 2015.

Zoals veel kunstenaars voor hem vindt Paul Boer (1970) in de Bijbel inspiratie voor zijn schilderijen. Maar hij beeldt de verhalen wel op geheel eigen wijze uit. Van een afstand lijken de kleurrijke expressies in niets op de geschilderde Bijbelverhalen zoals we die uit menig museum kennen. En ook van dichterbij is niet altijd direct duidelijk om welke vertelling het gaat.

Daarmee geeft hij een nieuwe en verfrissende invulling aan religieuze kunst. Hij bewijst dat die niet zwaar op de maag hoeft te liggen, maar ook heel vrolijk kan ogen. Zonder dat de boodschap daarbij naar de achtergrond verdwijnt. Boers schilderijen zijn ook zeer toegankelijk voor mensen die minder met religie hebben.

Overzicht.

Ze passen daarom goed in de Sint-Janskerk, die de functie van gebedshuis heeft verruild voor die van museum, als onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Dat heeft als doel de in de aangesloten kerken verborgen kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Boer doet datzelfde via zijn kunst met de verhalen uit de Bijbel.

Spiegelingen, t/m 4 mei in de Sint-Janskerk, Gouda

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share