Geen categorie

Rembrandthuis toont als eerste laatste Caravaggio

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

In 1976 werd het ontdekt en inmiddels wordt de afbeelding van een liggende Johannes de Doper uit 1610 beschouwd als een echte Caravaggio. Dit schilderij, dat bovendien geldt als de allerlaatste Caravaggio, is vanaf 3 december te zien in het Rembrandthuis in Amsterdam. Het museum heeft daarmee een wereldprimeur.

Caravaggio, Johannes de Doper, 1610.

Caravaggio (1571-1610) leidde alles behalve een voorbeeldig leven. Nadat hij in mei 1606 in Rome een rivaal dodelijk verwondde, ontsnapte hij ternauwernood aan de pauselijke politie. Zijn zwerftocht voerde hem naar Napels, Malta, Sicilië en opnieuw naar Napels, intussen hopend op vergiffenis. Kort voor die verlossende kwijtschelding hem bereikte, stierf de 38-jarige schilder op 18 juli 1610 in Porto Ercole. Zijn graf werd pas in juni van dit jaar ontdekt.

In zijn nalatenschap bevonden zich drie schilderijen: een Maria Magdalena en twee werken met de jonge Johannes de Doper. Eén Johannes kwam in bezit van kardinaal Scipione Borghese (nu in de Galleria Borghese te Rome). Beide andere schilderijen verdwenen spoorloos en zijn pas recent geïdentificeerd. Dit werk, dat zich nu bevindt in een buitenlandse privécollectie, is er één van. Het schilderij dat nog nooit eerder aan publiek werd getoond is te zien op een symbolische plek: het atelier van Rembrandt. Rembrandt wordt namelijk vaak beschreven als de ware artistieke erfgenaam van Caravaggio.

De laatste Caravaggio, 3 december t/m 13 februari in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share