Geen categorie

Inspiratie over de grens

0 0
Read Time:51 Second

Mommie Schwarz (1876-1942), Haven in Joegoslavië, olieverf op doek, particuliere collectie. Foto: R. Smithuis.

Door de eeuwen heen gingen kunstenaars vaak de grens over op zoek naar inspiratie. Dat gold ook voor veel schilders van de Bergense School, zo blijkt uit een expositie in Museum Kranenburgh.

Al in de zeventiende eeuw reisden Nederlandse schilders naar Italië voor de zachte kleuren van het landschap waarna ze die op hun eigen manier vereeuwigden. Hun italianiserende landschappen kregen een eigen plekje in de kunstgeschiedenis. In de twintigste eeuw was vooral Frankrijk erg geliefd bij kunstenaars.

De tentoonstelling gaat over de vermenging van inspiratie en vakantie. Want zo’n reis zal ongetwijfeld ook de nodige ontspanning hebben gebracht en dat noemen we dan vakantie. Schilders als Matthieu Wiegman, Dirk Filarski en Leo Gestel neemt de toeschouwer mee naar hun favoriete vakantielanden en naar hun bronnen van inspiratie.

Kunstenaars op vakantie … of op zoek naar inspiratie?, t/m 17 januari in Museum Kranenburgh, Bergen (NH)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share