Geen categorie

30 ‘nieuwe’ Mondriaans in online oeuvrecatalogus

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Niet minder dan dertig nieuwe toeschrijvingen bevat de allernieuwste digitale oeuvrecatalogus van Piet Mondriaan. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis presenteert die vandaag, 7 maart, de geboortedag van de Nederlandse kunstenaar.

Piet Mondriaan, Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht, Rijksmuseum, Amsterdam.

Na de publicatie in 1998 van het standaardwerk Piet Mondrian: catalogue raisonné van Robert Welsh (1932-2000) en Joop Joosten (1926-2017) is het onderzoek naar het werk van Mondriaan in een stroomversnelling geraakt. De digitale opvolger catalogue.pietmondrian.nl bevat de dertig recent aan Mondriaan toegeschreven werken, zoals Landschap bij Arnhem, dat in 2016 bij veilinghuis Christie’s opdook. Alsmede het schilderij Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht, dat het Rijksmuseum in 2005 aankocht.

‘Nieuw’ zijn ook Portret van een kleine jongen en abstracte schilderijen waarvan het bestaan tot nu toe alleen werd vermoed. Zoals Opzet voor Compositie met rood, geel en blauw.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Piet Mondriaan, Landschap bij Arnhem, ca. 1903. Foto: Christie’s Images ltd.
Piet Mondriaan, Compositie no. 3, 1917, Gemeentemuseum, Den Haag.

De digitale oeuvrecatalogus van het werk van Piet Mondriaan (1872-1944) bevat een schat aan nieuwe gegevens over tentoonstellingen, veilingen, herkomst en literatuur en wordt doorlopend bijgewerkt. Van ruim driekwart van de werken is een kleurenafbeelding opgenomen. Een ieder kan in de digitale catalogus gericht zoeken op jaar, onderwerp, techniek en formaat. Bij elk werk is aangegeven waar het zich op dit moment bevindt.

De vraag naar een digitale oeuvrecatalogus van het werk van Mondriaan is ontstaan vanuit The Mondrian Papers, een meerjarig project van het RKD en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Het doel daarvan is de online publicatie van de complete correspondentie en theoretische artikelen van Mondriaan. Het eerste deel van deze uitgave staat gepland voor 2019.

De nieuwe digitale oeuvrecatalogus van Piet Mondriaan is een project van RKD, dat daarvoor nauw samenwerkte met Gemeentemuseum Den Haag. Dat bezit Gemeentemuseum Den Haag de grootste Mondriaancollectie ter wereld.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share