Geen categorie

Beelden aan Zee wijdt overzicht aan tragische kunstenaar

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen wijdt komend najaar een overzichtstentoonstelling aan het werk van de Franse beeldhouwer Charles Despiau (1874-1946). Het is het eerste retrospectief in Nederland van deze tragische kunstenaar.

Charles Despiau naast een van zijn beelden.

Despiau specialiseerde zich in het portretteren van zijn tijdgenoten. Tijdens zijn eerste expositie, in New York in 1927, werden alle beelden verkocht. De opdrachten voor portretten stroomden vervolgens binnen, want de society wilde zich alleen nog door Despiau laten vereeuwigen. Op de tentoonstelling Rondom Rodin in het Stedelijk Museum in 1939, het grootste overzicht van de moderne Franse beeldhouwkunst ooit buiten Frankrijk, behoorde Despiau met Rodin en Maillol tot het leidende trio. De belangrijkste Nederlandse musea voor moderne kunst kochten zijn werk aan.

Maar zo getalenteerd hij was als kunstenaar, zo naïef en apolitiek was hij als mens. Tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk hield hij zich te weinig afzijdig en dat werd zijn nagedachtenis noodlottig. In 1946, kort na de Tweede Wereldoorlog, stierf hij. Daarom kon hij zich niet, zoals andere kunstenaars, verdedigen en zijn naam zuiveren en werd hij een zondebok. Een overzicht van zijn werk in het Musée du Jeu de Paume in 1974 bleef vrijwel onopgemerkt.

Museum Beelden aan Zee wil hem nu opnieuw onder de aandacht brengen. De tentoonstelling Charles Despiau (1874-1946), sculpteur mal-aiméduurt van 1 november 2013 tot en met 2 februari 2014.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share