Geen categorie

TEFAF steunt restauratie Whistler

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Singer Laren krijgt ruim 20.000 euro van het TEFAF Museum Restoration Fund voor de restauratie van het schilderij Girl in the Muslin Dress van James Abbott Whistler (1834-1903). Vorig jaar bleek dat dit doek, dat in het museumdepot lag toch een echte Whistler was.

Dit schilderij was een van de hoogtepunten bij de opening van Singer Laren in 1956. Ruim twintig jaar geleden werd de authenticiteit van het schilderij echter betwijfeld. Sindsdien was het niet meer te zien. Singer Laren heeft het schilderij laten onderzoeken. Dit Kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek wees vorig jaar uit dat Whistler het wel degelijk schilderde.

Gwendolyn Boevé-Jones van de Haagse restauratiestudio Redivivus heeft het schilderij inmiddels gerestaureerd. Eerst verwijderde ze de zwaar verkleurde vernislagen en retouches van eerdere restauraties. Daarna onderzocht ze onder de microscoop zorgvuldig de verschillende verflagen om te bepalen welke van de hand van Whistler zijn. Tot slot reconstrueerde ze de hiaten in de verfstreken. De restauratie duurde negen maanden.

James Abbott McNeill Whistler, Symphony in White. The Girl in the Muslin Dress , ca. 1870, olieverf op doek, Singer Laren.
James Abbott McNeill Whistler, Symphony in White. The Girl in the Muslin Dress , ca. 1870, olieverf op doek, Singer Laren.

Het TEFAF Museum Restoration Fund besloot de restauratie financieel te steunen vanwege het complexe karakter daarvan en van het echtheidsonderzoek. Het fonds steunde ook een project van het Musée des Beaux-Arts de Rennes (MBAR) in Frankrijk.

Het gerestaureerde schilderij is op dit moment te zien in de Tuinzaal van Singer Laren. Symphony in White. The Girl in the Muslin Dress is het tweede schilderij dat in Nederland van Whistler te zien is. Het Rijksmuseum heeft het schilderij Arrangement in Gray and Yellow: Effy Deans in zijn bezit. Singer Laren toont de Whistler de komende twee jaar onafgebroken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share