Geen categorie

Centraal Museum bestaat 175 jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Anthony Grolman, Utrechts Stedelijk Museum van Oudheden, 1889, collectie Het Utrechts Archief.

Nieuws

Het Centraal Museum in Utrecht bestaat vandaag precies 175 jaar. Het Stedelijk Museum van Oudheden, zoals het oorspronkelijk heette, opende op 5 september 1838. Daarmee is het het oudste stedelijk museum van Nederland.

Drijvende kracht was burgemeester Van Asch van Wijck (1774-1843), een verwoed amateurhistoricus. In de begindagen was het museum echter niet veel meer dan een oudheidkamer. Bezoekers konden er op woensdagmiddag terecht voor een kwartje.

Stadsarchivaris Samuel Muller Fz., die in 1874 aantrad, haalde het museum uit de sluimerstand, waarin het na de dood van Van Asch van Wijck was verzonken. Hij liet het opknappen en herinrichten en maakte serieus werk van het uitbreiden van de collectie. Sinds 1921 is het gevestigd in het voormalige Agnietenklooster op het Nicolaaskerkhof. De collectie van de stad Utrecht werd samengevoegd met verschillende particuliere collecties en ondergebracht in één ‘centraal’ museum.

In de loop van de twintigste eeuw verschoof het accent van het Centraal Museum meer richting hedendaagse kunst, mode en vormgeving. Het bezit onder meer de grootste Rietveld-collectie ter wereld.

De 175ste verjaardag wordt gevierd op zondag 22 september. Het museum is dan gratis toegankelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share