Geen categorie

Zelfportret Rembrandt na 300 jaar terug in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second
Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1632, olieverf op paneel,
Burrell Collection Glasgow (geschonken door Sir William en Lady Burrell aan de stad Glasgow).

Het Fries Museum krijgt een zelfportret van Rembrandt van Rijn in bruikleen. Het schilderij kwam speciaal voor de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw naar Leeuwarden. Het werk uit de Burrell Collection in Glasgow is voor het eerst sinds 1727 weer te zien in Nederland.

Rembrandt voltooide zijn zelfportret in 1632. Begin achttiende eeuw dook het op in Frankrijk en kwam het in bezit van Louis Philippe II, de Hertog van Orléans. Zijn collectie Vlaamse en Hollandse meesters werd in 1792 verkocht aan de kunsthandelaar Thomas Moore Slade in Londen. Nadat het doek verschillende eigenaren heeft gehad kwam het in 1946 in handen van de Schotse zakenman en filantroop Sir William Burrell, die het vervolgens aan de stad Glasgow schonk.

Eerder maakte het Fries Museum al bekend dat Rembrandts portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh ook deel uitmaakt van de tentoonstelling. Dat schilderij was al ruim 250 jaar niet meer in Nederland te zien.

Rembrandt en Saskia vormen de rode draad in deze expositie over het societyhuwelijk in de zeventiende eeuw. Meer dan 250 objecten vertellen hoe lief en leed in die tijd werden gedeeld. Daarbij is aandacht voor alle aspecten van de liefde, van de eerste hofmakerij en overdadige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw, 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share