Geen categorie

Princessehof zoekt Koreaanse Nederlanders voor panel

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden werkt aan een grote tentoonstelling over Korea, die komend najaar van start gaat. Daarom is het op zoek naar mensen met een Koreaanse achtergrond voor een klankbordgroep. De groep van acht tot tien mensen wordt mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de expositie.

Celadonzegel in de vorm van een aap, Goryeo dynasatie (918-1392), National Museum of Korea.

De panelleden denken mee en geven feedback op de plannen voor de tentoonstelling, van inhoud tot vormgeving en van marketing tot randprogrammering. Als dank voor deelname biedt het museum verschillende extra’s, zoals vrijkaartjes voor de tentoonstelling voor vrienden en familie, gratis deelname aan de activiteiten, een uitnodiging voor de opening, de tentoonstellingscatalogus en meer. Het museum zal drie à vier keer een beroep gedaan op de klankbordgroep.

Het museum is op zoek naar mensen die in Korea geboren zijn, (groot)ouders hebben die in Korea geboren zijn of zich anderzijds verbonden voelen met het land en de cultuur. Belangstellenden kunnen vóór 11 januari contact opnemen met het museum via e-mail.

In de tentoonstelling Korea wil het museum het publiek nader laten kennismaken met het Aziatische land, dat sinds 1948 bestaat uit twee afzonderlijke staten. Princessehof laat de lange voorgeschiedenis zien, waarin keramiek altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen worden belicht aan de hand van topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul, die voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Nederland heeft een historische relatie met Korea. Het was namelijk dankzij een zeventiende-eeuws verslag van de Nederlandse schipbreukeling Hendrik Hamel dat Europa voor het eerst meer te weten kwam over dit land. In Korea is Hamel een nationale held en er is daar zelfs een museum voor hem opgericht. Een tweede belangrijke figuur is Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866). Deze Duitse arts werkte voor de Nederlandse regering en als eerste westerling uitgebreid met Koreaanse handelaren die tijdelijk in Japan verbleven. Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden is naar hem vernoemd.

Korea, 16 oktober 2021 t/m 4 september 2022 in Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share