Geen categorie

Paleis Het Loo koopt zeldzame kom

0 0
Read Time:56 Second

Kom en blad van prins Willem III, collectie Paleis Het Loo.

Nieuws

Paleis Het Loo heeft bij Sotheby’s in Londen een verguld zilveren kom uit 1680 gekocht. Het behoorde ooit toe aan prins Willem III, grondlegger van Het Loo. Ook verwierf het museum het bijbehorend presenteerblad. Dat maakte het  vandaag bekend. De kom is zeldzaam omdat veel zilver van prins Willem III later werd omgesmolten.

De bijna twintig centimeter hoge verguld zilveren kom heeft twee oren en een deksel. Op de kom en het presenteerblaadje staat het gegraveerde wapen van Willem III (1650-1702). De precieze functie van de kom is niet bekend. In Engeland stond dit type lange tijd bekend als een porringer, een kom bedoeld voor pap (porridge), soep en andere gerechten die met een lepel worden gegeten.

De kom en zijn presenteerblad bevonden zich in Engeland op het moment dat Willem III,  inmiddels koning van Engeland, Schotland en Ierland, daar in 1702 overleed. De stukken bleven in handen van adellijke families, totdat ze halverwege de twintigste eeuw op de markt terechtkwamen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share