Geen categorie

Frans Hals Museum krijgt zelfportret Cornelis van Haarlem

0 0
Read Time:45 Second

Het Frans Hals Museum kon afgelopen week het vroege Zelfportret van Cornelis Cornelisz van Haarlem aan zijn collectie toevoegen. Het kreeg het ruitvormige schilderijtje van Rob en Ellen Vellekoop als afscheidscadeau voor de vertrekkende directeur Karel Schampers.

Cornelis Cornelisz van Haarlem, Zelfportret, ca. 1588-1590, collectie Frans Hals Museum, Haarlem.

Cornelis van Haarlem (1562-1638) kwam uit een welgestelde katholieke, Haarlemse familie. Hij vormde samen met Hendrick Goltzius en Karel van Mander in Haarlem een invloedrijk driemanschap dat een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse kunst. Van Haarlem maakte veel schilderijen met scènes uit de Bijbel en de Griekse en Romeinse mythologie.

Het zelfportret dat het Frans Hals Museum  deze week kreeg, maakte Van Haarlem tussen 1588 en 1590. Het museum kreeg het in 2010 al in bruikleen voor de eerste overzichtstentoonstelling van Cornelis van Haarlem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share