Geen categorie

3 kunstenaars mogen beeld Utrechtse paus ontwerpen

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

Nicolas Dings, Anno Dijkstra en Folkert de Jong mogen een schetsontwerp maken voor een nieuw beeld van paus Adrianus VI. Een jury selecteerde de drie uit ruim zestig kunstenaars die hadden gereageerd op een oproep van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Vanwege het 75-jarig bestaan van het fonds wil de afdeling Utrecht het beeld schenken aan de inwoners van de domstad. Adrianus VI was de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis en kwam uit Utrecht. Daar werd hij in 1459 geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens. Hij geldt als de invloedrijkste Utrechter uit de geschiedenis. Boeyens was hoogleraar theologie in Leuven, leermeester van de nog jonge Karel V, diens regent in Spanje en van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523 paus.

Hij was de eerste die publiekelijk misstanden in de kerk erkende, een daad die pas vijf eeuwen later gevolgd zou worden door paus Johannes Paulus II. Adrianus gold als een wijs, eerlijk en rechtvaardig man die zijn hele leven verbonden zou blijven met zijn geboortestad. Met de wens daar terug te keren, liet hij in 1517 het Paushuize bouwen. Hij overleed echter voordat het af was.

Kopie naar Jan van Scorel, Portret van paus Adrianus VI, 1625-1650, collectie Centraal Museum, Utrecht.

De afdeling Utrecht van het Prins Bernhard Cultuurfonds wil een ‘krachtig’ beeld van de paus laten maken, dat “past bij de hoge kwaliteit van de beelden in de Utrechtse openbare ruimte en dat met trots getoond kan worden aan internationaal bezoek”. Het beeld moet bezoekers informeren over de actuele betekenis van Adrianus en hen “verleiden zich te verdiepen in zijn persoon”.

Dings, Dijkstra en De Jong weten dus wat hen te doen te staat. Nicolas Dings (1953) maakte vele beelden voor de openbare ruimte, zoals het Spinozamonument in Amsterdam. Anno Dijkstra (1970) is bekend door zijn reconstructies van historische gebeurtenissen die in ons collectieve geheugen zijn gegrift. Folkert de Jong (1972) laat zich voor zijn theatrale, verhalende beeldengroepen inspireren door historische en kunsthistorische thema’s.

In april maakt de jury de winnaar bekend. Het beeld krijgt in november 2015 een plaats bij het Paushuize aan de Pausdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share