Geen categorie

Ontdekking vijf schilderijen Rombout Uylenburgh

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628), Aanbidding der koningen, ca. 1610.

Nieuws

Van vijf schilderijen die sinds 1961 in bezit zijn van museum Ons’ Lieve Heer op Solder, is ontdekt wie ze geschilderd heeft. De panelen met afbeeldingen van Jezus als kind zijn toegeschreven aan Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628). Deze meester uit de zeventiende eeuw is bekend uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde. 

De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. In dit onderzoek wordt Nederlandse kunst uit die periode in Europees perspectief geplaatst.

In Den Haag stuitten onderzoekers van de RKD op een bijzonder tekenboek uit particulier bezit met vijftien tekeningen van Uylenburgh. Dankzij dit boek werd duidelijk dat de kunstenaar ook de maker moest zijn van de vijf schilderijen van Ons’ Lieve Heer op Solder. Het museum probeerde al jaren de maker van de vijf grisailles te identificeren.

De RKD  in Den Haag toont de komende weken twee van de vijf schilderijen. De overige drie zijn te zien in de zeventiende-eeuwse huiskerk van Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share