Geen categorie

Een aangename compositie in blauw

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Recensie

In Museum Voorlinden zijn momenteel twee collectietentoonstellingen te zien. Stage of Being, die we al eerder beschreven, heeft de mens als thema. De andere, kleinere, expositie heeft blauw als gemeenschappelijke deler. Alle getoonde kunstwerken hebben die kleur.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De toepasselijke titel Rhapsody in Blue refereert aan het beroemde gelijknamige muziekstuk uit 1924 van de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937). Een rapsodie is een gedicht of een muziekstuk dat bestaat uit contrasterende elementen die desondanks toch een eenheid vormen. In deze originele presentatie is dat niet anders.

De schilderijen, beelden, kledingstukken en andere voorwerpen hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. Doordat ze allemaal (grotendeels) dezelfde kleur hebben passen ze echter perfect bij elkaar.

“Wars van elke categorisering in chronologie, stromingen, stijlen of discipline is in deze zalen een greep uit de verzameling van moderne en hedendaagse kunst te zien gerangschikt op tinten blauw”, schrijft het museum op zijn site. Dat Voorlinden selecteerde op kleur blijkt een gouden greep.

Zo kan het werk tonen dat anders misschien in het depot zou blijven omdat het op zaal nergens tussen past. In deze tentoonstelling valt geen enkel stuk uit de toon, hoe afwijkend het ook is. En blauw is ook nog eens een mooie en rustige kleur, zodat het in de zalen aangenaam en ontspannend vertoeven is.

Rhapsody in Blue, t/m maart 2019 in Museum Voorlinden, Wassenaar

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share