Geen categorie

Museum MORE wint Sacha Tanja Penning

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Museum MORE heeft de Sacha Tanja Penning 2018 gewonnen. Het is de eerste keer dat een museum deze onderscheiding krijgt. De Sacha Tanja Penning is een prijs ter promotie en stimulering van figuratieve kunst.

Opstelling in Museum MORE tijdens de opening in 2015. Foto: Evert-Jan Pol.

Sacha Tanja (1942-2004) was hoofdconservator en boegbeeld van de ING Collectie. Onder haar leiding groeide deze uit tot een van de belangrijkste bedrijfscollecties op het gebied van figuratieve kunst in Nederland. Ter herinnering aan haar nalatenschap wordt de Sacha Tanja Penning sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Aan de penning is 10.000 euro verbonden, beschikbaar gesteld door ING.

Dit bedrag wordt door Museum MORE gebruikt dit bedrag mede voor de aankoop van het schilderij Prop Table (after El Greco) van Lara de Moor. Volgens het museum is De Moor is een van de meest getalenteerde figuratieve Nederlandse kunstenaars van dit moment. Een terugkerend thema in haar oeuvre is het interieur als stille getuige van wat net was, of misschien zo gaat komen.

Museum MORE. Foto: Evert-Jan Pol.

“De jury acht de winnaar van de Sacha Tanja Penning 2018 een belangrijke toevoeging en zeer gewaardeerde partner in de vertegenwoordiging van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland”, aldus het juryrapport. “Zij is erkentelijk voor de inzet van betrokkenen en uiterst benieuwd naar de ideeën van de instelling voor de toekomst.”

“Het in zeer korte tijd gerealiseerde smaakt naar meer en met hetgeen tot nu toe bewezen kan dit niet anders dan positief uitpakken. De jury is dan ook zeer verheugd de penning aan een instelling uit te reiken die in haar aanpak voortvarendheid heeft getoond en die gedienstig handelt naar de figuratieve kunst.”

Museum MORE, een initiatief van Hans en Monique Melchers, opende in 2015 in Gorssel. In 2017 kwam daar Kasteel Ruurlo als tweede vestiging bij. Gezamenlijk ontvingen de twee locaties afgelopen jaar 270.000 bezoekers.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share