Geen categorie

Cool Japan weer te zien, nu in Tropenmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

De tentoonstelling Cool Japan, die vorig jaar een recordaantal bezoekers trok in Museum Volkenkunde is vanaf 28 september in vernieuwde vorm te zien in het Tropenmuseum. Dat voegt onder meer een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda toe. Het zuurstokroze Colorful Rebellion – Seventh Nightmare was eerder te zien in Tokio, New York en Miami en komt nu voor het eerst naar Nederland.

Sebastian Masuda, Colorful Rebellion – Seventh Nightmare. Foto: GION.

De installatie is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii (de Japanse cultuur die rond schattigheid draait; kawaii betekt schattig).

Uki Uki © Matsuura Hiroyuki.

In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie. Door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeven mensen zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Het Tropenmuseum laat met historische topstukken uit zijn Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend volgens het museum zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Moderne mangaka (tekenaars) en animatoren passen bijvoorbeeld nog steeds eeuwenoude technieken en visuele trucs toe. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op Japanse arcade speelkasten of in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen.

Cool Japan, 28 september 2018 t/m 1 september 2019 in het Tropenmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share