Geen categorie

Museum Jan Cunen toont 2800 jaar oude ‘jurk’

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Het oudste bekende kledingstuk van Nederland is een felrood en blauw geblokte wollen jurk van bijna 2800 jaar oud, zo blijkt uit recent onderzoek. Fragmenten van dit kledingstuk zijn samen met bronzen en ijzeren sieraden in 2010 gevonden in in natuurgebied de Maashorst bij Uden, in een graf uit de ijzertijd. Een reconstructie van de jurk is samen met de originele sieraden en wolresten te zien in Museum Jan Cunen in Oss.

Archeologen van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden vonden de zeer zeldzame textielresten in 2010 bij opgravingen van een grafveld uit de vroege ijzertijd op de Slabroekse Heide tussen Oss en Uden. Vermoedelijk was de overledene een vrouw, waarvan in het graf nog slechts een afdruk restte. Op borsthoogte lagen twee kledingspelden en verder zijn in het graf bronzen enkel- en armbanden, metalen haarringen en een toiletset aangetroffen. De wolresten kwamen aan het licht tijdens het conserveren van de enkel- en armbanden.

Gevonden wolresten.

Textielvondsten uit de ijzertijd komen in Nederland zelden boven water, en als ze worden gevonden zijn het losse fragmenten. De vondst uit Slabroekse Heide van textielresten op enkel- en armbanden wijst op een lange jurk met lange mouwen. Onderzoekers van het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzochten de stof. Volgens hen is het uitzonderlijk dat niet alleen het weefpatroon nauwkeurig kon worden bepaald, maar ook dat dit bestond uit ruiten in twee kleuren waarvan de kleurstoffen konden worden geanalyseerd. Ze stelden vast dat er rode en blauwe kleurstoffen zijn gebruikt.

Reconstructie van de jurk.

Van de kleine fragmenten textiel kon dus worden vastgesteld welke techniek was gebruikt om de stof te weven én hoe de wol gekleurd was. Dit bood medewerkers van openluchtmuseum het preHistorisch Dorp in Eindhoven de unieke gelegenheid om een reconstructie te maken van het 2800 jaar oude kledingstuk. De kleurrijke jurk is mogelijk gedragen op speciale gelegenheden.

Museum Jan Cunen toont de jurk samen met de originele textielvondsten en sieraden. De presentatie maakt deel uit van de tentoonstelling Jan Cunen blijft thuis. Die bestaat voornamelijk uit stukken uit de eigen collectie.

Jan Cunen blijft thuis, t/m 16 januari in Museum Jan Cunen, Oss

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share