Geen categorie

Stedelijk krijgt 600 werken van Duitse verzamelaar

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum heeft een grote schenking ontvangen van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann. Het museum is één klap zo’n 600 werken rijker.

 

Cerith Wyn Evans, One of the most notorious..., 2008, neon, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Cerith Wyn Evans, One of the most notorious…, 2008, neon, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Het gaat om werk van kunstenaars die doorbraken in het laatste decennium van de vorige eeuw. De schenking bestaat uit schilderijen, installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier en film.

“Sinds mijn eerste bezoek aan het Stedelijk in de jaren 60 heb ik het museum op de voet gevolgd, het voelt voor mij als een thuisbasis”, aldus Thomas Borgmann in een verklaring van de schenking. “De diepgaande kennis van de medewerkers en de hoge professionele standaard hebben een grote indruk op mij gemaakt. Ik vind de toewijding aan en zorg voor de collectie een prachtige combinatie met het dynamische en gedurfde tentoonstellingsprogramma. Met de schenking wil ik mijn hechte band met het Stedelijk Museum en Beatrix Ruf onderstrepen.”

 

Lucy McKenzie, Untitled, 2004, fotografie op behang, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Lucy McKenzie, Untitled, 2004, fotografie op behang, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Enkele kunstenaars, zoals Wolfgang Tillmans, Cosima von Bonin en Lucy McKenzie waren geen onbekenden voor het Stedelijk. Het museum verzamelde al jaren werk van hen en gaf hen solotentoonstellingen. Dankzij de schenking behoren de verzamelingen die het museum van die kunstenaars heeft nu tot de internationale top. Andere kunstenaars, zoals Enrico David, Thomas Eggerer, Cerith Wyn Evans, Jutta Koether, Henrik Olesen, Jorge Pardo en John Stezaker, debuteren in een verzameling van een Nederlands museum.

Van Christopher Williams heeft het museum nu alle verschillende presentatievormen van het werk Angola to Vietnam uit 1989. Het duo Jeroen de Rijke/Willem de Rooij was tot nu toe alleen met filmwerk vertegenwoordigd. Met de schenking zijn ook andere soorten werken toegevoegd, waaronder het eerste boeket dat de twee samen maakten. Het complete filmoeuvre van Jack Goldstein noemt het Stedelijk een “uitzonderlijke aanwinst”. Goldstein geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van de picture generation uit de jaren 70 en 80.

Wolfgang Tillmans, Deranged granny (self), 1995, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Wolfgang Tillmans, Deranged granny (self), 1995, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Subject Driven van Matt Mullican is volgens het museum een sleutelwerk van deze Amerikaanse kunstenaar. De omvangrijke installatie geeft een overzicht van zijn gehele oeuvre tussen 1970 en 2008.

Thomas Borgmann heeft ook een groep van tien belangrijke werken van Isa Genzken en Martin Kippenberger in langdurig bruikleen gegeven. Eind 2017 toont het Stedelijk Museum een representatieve selectie uit de nieuwe aanwinsten en de bruiklenen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share