Geen categorie

Rijksmuseum koopt middeleeuwse kerstwieg

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

De zestiende-eeuwse kerstwieg.

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft een zeldzame kerstwieg uit het begin van de zestiende eeuw gekocht. De eikenhouten wieg stond in de kerstperiode bij gelovigen thuis of werd meegenomen naar de kerk. Ook veel nonnen en begijnen hadden een dergelijke wieg. De wieg, waarschijnlijk gemaakt in het atelier van ‘meester beeldsnyder’ Jan Borreman II, is volgens het museum één van de mooiste in Nederland.

Net als de moderne kerststal stond de kerstwieg in de middeleeuwen het grootste deel van het jaar op zolder. Tijdens kerst werd hij tevoorschijn gehaald en op een prominente plaats in het huis gezet. Er lag een Jezus-popje in dat werd geschommeld terwijl er slaapliedjes werden gezongen. Met kerstmis namen gelovigen de wieg mee naar de kerk. Een mooi exemplaar stond op het altaar. Op het moment dat de priester dit wiegje schommelde en begon te zingen, volgden ook de parochianen, waardoor de kerk gevuld was met kerstliederen en gerinkel, van de belletjes die aan de kribjes bevestigd waren. Deze traditie, die vermoedelijk alleen in de Nederlanden voorkwam, is bijna geheel verloren gegaan

De vorm van de wieg had een symbolisch karakter. Het kribje stond voor het hart van het geloof en de kerk, de twee pilasters links en rechts symboliseerden het Oude en Nieuwe Testament. Het rijk gesneden voetstuk representeerde de basis van het geloof.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share