Geen categorie

Betoverende blik in Pixars keuken

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Recensie

Toy Story zorgde in 1995 voor een revolutie in de filmwereld. Regisseur John Lasseter leverde hiermee de allereerste volledig computergeanimeerde film af. De productie was bovendien de eerste lange film van Pixar, dat inmiddels dertien films op zijn naam heeft staan. Allemaal komen ze aan bod op de betoverende tentoonstelling Pixar – 25 years of animation in Amsterdam EXPO.

Colorscript van Up. Foto: Evert-Jan Pol.

De expositie reist al sinds eind 2005 over de wereld. Ze begon als Pixar – 20 years of animation in het Museum of Modern Art in New York en wordt sindsdien steeds geactualiseerd. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de primeur van de making of-video van Monsters University, film nummer 14, die volgende maand uitkomt. Filmvertoningen nemen een belangrijke plek in op de tentoonstelling: van kijkjes achter de schermen tot complete korte films – op groot doek en op kleinere schermen. Een tentoonstelling over film is immers niet compleet zonder film.

Wie alle filmpjes wil zien, is al een paar uur zoet. En dan is de rest er nog: ruim 500 originele objecten uit de archieven van de animatiefilmstudio. Pixarfans kijken hier hun ogen uit en wanen zich bijna in het animatiefilmparadijs. Dat bevolkt wordt door originele modellen van personages uit de films, zoals Carl (Up), de rat Remy – in een pot (Ratatouille) en natuurlijk de aandoenlijke afvalverwerkingsrobot WALL•E.

Studie voor Frank uit Cars. Foto: Evert-Jan Pol.

Pixar wil met deze chronologisch opgezette tentoonstelling laten zien dat hoewel de films uit de computer komen ambachtelijk handwerk een grote rol speelt in het productieproces. Alle figuren begonnen ooit hun leven op een vel wit papier. Dat geldt voor het eigenwijze lampje uit Luxo Jr., Pixars eerste korte film uit 1986, voor het even eigenzinnige roodharige meisje uit Brave (2012) en voor alle personages uit de tussenliggende films.

De lamp uit Luxo Jr. Foto: Evert-Jan Pol.

Met potlood getekende studies tonen de evolutie van sommige figuren. Woody uit Toy Story had ooit een veel kinderlijker uiterlijk en maaidorsmachine Frank (Cars) begon zijn leven als stier. Een bijzondere handgeschreven aantekening op een studie voor het miertje Dot (A Bug’s Life) maakt duidelijk dat ze uiteindelijk twee armen kreeg omdat ze met vier stuks minder schattig zou zijn. Dergelijke leuke weetjes maken de tentoonstelling behalve visueel aantrekkelijk ook heel interessant.

De ticketprijs van 19 euro (aan de kassa, in de online verkoop kost een kaartje 16 euro) is fors, maar daar staat veel fraais tegenover. De expositie biedt een unieke blik in de keuken van Pixar en is daarom een must voor iedere (animatie)filmliefhebber.

Pixar – 25 years of animation, t/m 27 oktober in Amsterdam EXPO, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share