Geen categorie

Kasteel de Haar ontrafelt slaapkamergeheimen

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Kasteel de Haar toont een kijkje in de slaapkamers.

Expositie

Kasteel de Haar stelt voor het eerst in ruim een eeuw de slaapkamers van de baronale familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar en hun internationale gasten tentoon. Bezoekers krijgen eenmalig de kans zelf de weelde van deftig dutten te beleven tijdens Slaapkamergeheimen van De Haar.

Kasteel de Haar heeft in totaal 200 ruimtes, waaronder twintig slaapkamers. Aan het eind van de negentiende eeuw heeft de baron in samenspraak met architect Pierre Cuypers het kasteel grotendeels laten inrichten in de neogotische stijl die de glorietijd van het geslacht Van Zuylen in de middeleeuwen tot uitdrukking bracht. Maar voor de eigen slaapkamers en gastenkamers kozen de baron en barones voor een meer eigentijdse inrichting. De slaapvertrekken werden ingericht in interieurstijlen die teruggrepen op vroegere perioden. Dit tot groot verdriet van Cuypers die het kasteel als één groot gesamtkunstwerk in neogotische stijl had willen inrichten.

In het verleden ontvingen de baron en barones vooraanstaande gast op het kasteel. Iedere logé kreeg een ‘eigen kamer’, zorgvuldig door de barones geselecteerd. Elk slaapvertrek werd voorzien van bloemen, boeken,  tijdschriften, dranken en toiletartikelen. Onder anderen Yves Saint Laurent, Gregory Peck, Joan Collins en Roger Moore brachten er de nacht door.

Wat er zich zoal in deze slaapkamers afspeelde wordt verteld tijdens rondleidingen. Waarom forceerde een kamermeisje de toegang tot de kamer van operadiva Maria Callas? En wat spookte Brigitte Bardot in de nachtelijke uurtjes uit op een brommer in het kasteel? Deze en andere slaapkamergeheimen worden ontrafeld.

Slaapkamergeheimen, t/m 30 november in Kasteel de Haar, Haarzuilens

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share