Geen categorie

Nipkowschijf voor documentaire over Rijksmuseum

0 0
Read Time:58 Second

De documentaire Het nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf 2013. Deze persprijs voor het beste televisieprogramma werd gisteren uitgereikt. De NTR zond de vierdelige documentaire eerder dit jaar uit in Het uur van de wolf.

Still uit deel 3 van Het nieuwe Rijksmuseum.

Negen jaar lang volgde Hoogendijk de verbouwing van het Rijksmuseum. De camera zat de directeuren (eerst Ronald de Leeuw en daarna Wim Pijbes) dicht op de huid, keek conservatoren op de vingers, zag minutieuze restauraties in het atelier en volgde de inrichters. Wat een enkelvoudige documentaire moest worden over Nederlands grootste culturele schatkamer, groeide uit tot een vierdelig epos over een opmerkelijke mengeling van ambitie, liefde voor beeldende kunst en oer-Hollandse besluitvorming.

Volgens de jury oogt het vierluik als een bloedstollende thriller, “waardoorheen in elke aflevering de liefde schitterde voor de kunst en haar conservatoren. Mede door de muziek van Maurice Horsthuis spannend tot op de laatste minuut.” Het nieuwe Rijksmuseum is een meesterwerk, aldus de jury.

De documentaire is nog te zien op de site van de NTR (de bovenste vier zoekresultaten).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share