Geen categorie

Allard Pierson toont bewijs aanwezigheid Caesar in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Het Allard Pierson Museum toont sinds gisteren archeologische vondsten waaruit blijkt dat Julius Caesar ooit een veldslag leidde in wat nu Nederland is. In 55 v.C., om precies te zijn, toen hij twee Germaanse stammen versloeg.

 

Overzicht van menselijk skeletmateriaal uit de Late IJzertijd, opgebaggerd in Kessel.
Overzicht van menselijk skeletmateriaal uit de Late IJzertijd, opgebaggerd in Kessel.

 

De Romeinse veldheer en staatsman schreef daar uitvoerig over in Boek IV van zijn De Bello Gallico. De locatie was echter tot voor kort onbekend. De ontdekking die archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit deed bewijst dat de afslachting van de Tencteri en de Usipetes heeft plaatsgevonden bij Kessel in Noord-Brabant.

Roymans vond in de grond in die plaats onder meer grote aantallen skeletresten, zwaarden, speerpunten en een helm, nu te zien in het Allard Pierson Museum. Onderzoek wees uit dat het bij de skeletten ging om personen die niet autochtoon waren in het Nederlandse rivierengebied. Op grond van de combinatie van de diverse soorten gegevens kon Roymans zelfs concluderen dat de archeologische vondsten resten zijn van de massaslachting door Caesar en zijn troepen.

Enkele zwaardfragmenten uit de Late IJzertijd, afkomstig uit Kessel.
Enkele zwaardfragmenten uit de Late IJzertijd, afkomstig uit Kessel.

De twee Germaanse stammen kwamen uit het gebied oostelijk van de Rijn en vroegen expliciet om asiel bij Caesar. Caesar weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om hen op gewelddadige wijze te vernietigen. Tegenwoordig zouden we een dergelijke actie als genocide betitelen.

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam toont de ontdekkingen de komende maand in een aantal vitrines. Ook besteedt het aandacht aan de historische betekenis ervan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share