Geen categorie

Chagalls Calvarie is vijfde Meesterwerk in De Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:57 Second

Nieuws

Marc Chagalls Calvarie uit 1912 is het Meesterwerk van de eerste lustrumeditie van de gelijknamige expositieserie in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het grote doek uit het Museum of Modern Art in New York hangt daar vanaf 20 februari een kleine twee maanden.

 

Marc Chagall (1887–1985), Calvarie, 1912, olieverf op doek, 174,6 x 192.4 cm, The Museum of Modern Art, New York.
Marc Chagall (1887–1985), Calvarie, 1912, olieverf op doek, 174,6 x 192.4 cm, The Museum of Modern Art, New York.

 

Calvarie (1912) is een modernistische sleutelwerk van de jonge Chagall. Het is zijn allereerste werk met een gekruisigde joodse Jezus, afgebeeld als onschuldig kind. Het vroege kubistische werk van de Franse kunstenaar is daardoor prima op zijn plek in een kerk.

Sinds 2011 toont De Nieuwe Kerk jaarlijks een meesterwerk met een – soms onverwachte – religieuze en/of spirituele lading uit een museale of particuliere collectie. Gijs van Tuijl, oud-directeur van het Stedelijk Museum, is gastconservator van de serie. Het geëxposeerde werk kan met alle religies of levensbeschouwingen te maken hebben. Chagall werd voorgegaan door Rembrandt, Andy Warhol, Francis Bacon en Bill Viola.

Meesterwerk, 20 februari t/m 10 april 2016 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share