Geen categorie

R2-D2 en andere robots in Design Museum Gent

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second
R2-D2 op Japan Expo in Parijs, 2009. Foto: Tokumeigakarinoaoshima (via Wikipedia).

Rechtstreeks uit een galactisch stelsel, ver, ver weg van hier kwam vorige week dinsdag een wit-blauwe robot naar de Belgische stad Gent. R2-D2 luidt zijn naam en hij is een van de eregasten op de expositie Hello, Robot in Design Museum Gent.

We hebben nog niet allemaal robots in huis, maar ze krijgen wel een steeds grotere rol in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan drones, die inmiddels al pakketjes bezorgen of robots die in fabrieken actief zijn aan de lopende band.

In Design Museum Gent staat het uiterlijk van al die robots centraal. De tentoonstelling omvat meer dan 200 kunst- en designobjecten, zoals robots die in huis, in de zorg en in de industrie een handje helpen. Ook is er aandacht voor fictieve exemplaren, uit computerspelletjes, media-installaties en films en literatuur.

Uit die laatste categorie is op de expositie R2-D2 uit het Star Wars-universum misschien wel het beroemdste voorbeeld. Het aandoenlijke hulpje van Luke Skywalker toont zich telkens weer een onmisbare kracht.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Hajime Sorayama, Sony Corporation, AIBO Entertainment Robot (ERS-110), 1999 privécollectie. Foto: Andreas Sütterlin.
Gina Leon en Zos Lee voor AKA, Yonezawa, Directional Robot, 1957 Musio K © AKA, LLC.

R2-D2 heeft nog steeds een mens nodig om te kunnen ‘lopen’, maar veel andere robots in de tentoonstelling bewegen zich zelfstandig voort. Zoals robothond ERS-110 van Sony uit 1999. Andere robots met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’ zijn de Directional Robot van Yonezawa uit 1957 en Musio K van Gina Leon en Zos Lee, die sterk doet denken aan EVE uit de Pixar-film WALL.E.

Yonezawa, Directional Robot, 1957, privécollectie. Foto: Andreas Sütterlin.

Hello, Robot is opgedeeld in vier thema’s. Het eerste deel besteedt aandacht aan de fascinatie in e moderne tijd voor de kunstmatige mens. Een rariteitenkabinet onderzoekt de manier waarop de volkscultuur onze kijk op robots heeft beïnvloed.

Het tweede hoofdstuk richt zich op de plek waar robotica haar doorbraak beleefde: de industrie en het beroepsleven. Hello, Robot belicht het actuele debat rond dit onderwerp vanuit heel verschillende invalshoeken. De getoond objecten variëren van de klassieke industrierobot tot een installatie van de groep RobotLab, waarbij een robot aan de lopende band manifesten produceert en daarmee de vraag stelt waar de grens ligt tussen automatiseerbare arbeid en menselijke creativiteit.

Thema drie laat zien hoe nieuwe technologie de robot steeds dichterbij brengt: als ‘vriend en helper’ in het dagelijks leven, in het huishouden, in de zorg, als digitaal gezelschap of zelfs bij cyberseks.

Tot slot staat de expositie stil bij de toenemende versmelting van mens en robotica. Binnenkort wonen we wellicht in een lerend gebouw, lopen we in een ‘smart city’ rond of laten we intelligente sensoren implanteren.

Hello, Robot. Design between Human and Machine, t/m 15 april 2018 in Design Museum Gent, België

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share