Geen categorie

Rolluik vol kogelgaten als kunstwerk

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Een overblijfsel uit de burgeroorlog (1975-1990) in Libanon is onlangs verscheept naar Amsterdam. Het gaat om een groot rolluik vol kogelgaten uit een winkelstraat in Beiroet. In Amsterdam krijgt het een plek in Straat, een museum voor graffiti en straatkunst. De Libanese kunstenaar Jad El Khoury gaat er samen met anderen een kunstwerk van maken. Hij staat bekend om zijn artistieke interventies en kleurrijke toevoegingen aan de door oorlog beschadigde gebouwen van Beiroet.

Bezoekers aan de tentoonstelling worden uitgenodigd om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in of door de kogelgaten. Langzamerhand verandert zo het grauwe rolluik in een kleurrijk panorama van hoop.

Het rolluik met kogelgaten.

De boodschappen in het luik worden aan de hand van trefwoorden na enige tijd doorgegeven aan straatkunstenaars in verschillende oorlogsgebieden in de wereld. Zij gaan met de trefwoorden aan de slag in hun eigen leefomgeving en verbeelden de boodschappen in een serie van unieke kunstwerken en tags.

Die nieuw ontstane werken worden gefotografeerd en keren in die vorm terug naar Straat, waar ze als fototentoonstelling worden toegevoegd aan het rolluik van Jad El Khoury. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de foto’s gaat naar diverse organisatie die zich bezighouden met humanitaire hulp.

Jad El Khoury (1988) transformeert grauwe monumenten tot poëtische, gechoreografeerde installaties die kunnen bijdragen aan het verwerken van de trauma’s. Met de installatie Care Portal wil hij die boodschap nu een nog veel groter bereik geven.

Care Portal—Amsterdam/Beirut, vanaf 24 februari in Straat, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share