Geen categorie

Kunstwerk van de week: sprookjesbeelden aan zee

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Kunst is er in verschillende vormen: schilderijen, beelden, installaties, om er maar enkele te noemen. Het ene werk verdwijnt snel weer uit de herinnering, het andere blijft je bij. In deze nieuwe zomerserie beschrijven we elke week één bijzonder kunstwerk in een museale collectie. Deze week: de sprookjesbeelden op de boulevard voor Museum Beelden Zee in Scheveningen.

Tom Otterness, Huilende reus, collectie Museum Beelden aan Zee, Scheveningen.

Een reusachtige man begraaft het gezicht in zijn handen; vermoedelijk is hij een beetje bedroefd. Zijn pose maakt veel andere mensen juist vrolijk, want ze willen maar al te graag met hem op de foto. De Huilende reus is dan ook een opvallende verschijning op het boulevard van het strand van Scheveningen.

Tom Otterness, de Haringeter, collectie Museum Beelden aan Zee, Scheveningen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Even verderop torent een figuur hoog boven de strandbezoekers uit. Met een sierlijke beweging werkt hij een haring naar binnen. Met nog 21 andere soortgenoten bevolken de huilende reus en de Haringeter het buitenterras van Museum Beelden aan Zee. Één figuur staat op zijn kop en een ander kruipt uit een gat. De opmerkelijke creaturen zijn allesbehalve alledaags. De Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness (1952) maakte ze in opdracht van Theo en Lida Scholten, de stichters van het museum. Ze schitteren er sinds 2004.

Het beeldenterras is openbaar en gratis toegankelijk en de sculpturen zijn mede daardoor zeer populair. Mensen beklimmen ze of nemen plaats op de sokkel. Bij de beelden binnen zou dit uit den boze zijn, maar hier mag het.

Hoewel wonderlijk passen Otterness’ creaties perfect op de strandboulevard. Sommige hebben zelfs een directe link met de zee. De Haringeter uiteraard, maar ook onder andere de walvis Moby Dick, Hans Brinker (je weet wel, die van de vinger in de dijk) en De koningin en het tovervisje.

De beelden toveren een lach op je gezicht. Het is daarom bijna niet voor te stellen dat hun geestelijk vader, Tom Otterness, ooit voor een kunstvideo zijn eigen, nog gezonde, hond doodschoot. Zelf kende ik de sculpturen al lang voordat ik over die gruwelijke daad las en ze worden niet opeens minder aansprekend. Maar als je eenmaal weet over de hondenmoord kijk je er wel met andere ogen naar.

Wat: Sprookjesbeelden (2004)

Waar: buitenterras op de boulevard vóór Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Wie maakte ze: Tom Otterness

Meer kunstwerken in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share