Geen categorie

Stripvliegtuig Jommeke landt in Middelkerke

1 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Een bijzonder vliegtuig ‘landde’ gisteren in het Vlaamse Middelkerke. Liefhebbers van de Belgische stripreeks Jommeke zullen het geel-oranje gevaarte herkennen als de Straalvogel. Na de crash in het gelijknamige album uit 1962 bleef het lang stil rond het watervliegtuig. Tot dit jaar: in het nieuwste album Missie Middelkerke staat het andermaal centraal.

Straalvogel © Ballon Media.

Ter gelegenheid van de verschijning van deel 286 uit de reeks vroeg uitgeverij Ballon Media kunstenaarsduo Tardioli-Cauwenberghs gevraagd de Straalvogel op ware grootte na te maken. Het resultaat is een vliegtuig van 9 bij 8,5 meter, volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal. Precies zoals Jommeke dat zelf ook deed.

Voor Alessandro Tardioli en Luc Cauwenberghs is het vertalen van strips naar sculpturen niets nieuws. Beeldhouwer Cauwenberghs maakte 35 jaar geleden in opdracht van Hergé al grote beelden van Kuifje. Inmiddels verbeeldt hij bekende stripfiguren in samenwerking met Tardioli. Hun focus ligt vooral op werk van de Vlaamse ‘grote drie’: Willy Vandersteen, Marc Sleen en Jef Nys, geestelijk vader van Jommeke.

Fragment uit Missie Middelkerke © Jef Nys.

Omdat Jommeke zijn nieuwste avontuur grotendeels in Middelkerke beleeft, is de Straalvogel in die kustplaats te bewonderen. Middelkerke wil zich met diverse stripprojecten profileren als dé stripgemeente van de Belgische kust. Het kunst- en speelwerk in het Normandpark geldt als het hoogtepunt. De onthulling van de Straalvogel voor het grote publiek vindt plaats op 25 juni tijdens stripfestival Stripleuk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share