Geen categorie

Zelfportret Rembrandt geveild voor 16 miljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second
Het zelfportret van Rembrandt uit 1632. Foto: Sotheby’s.

Een zelfportret van Rembrandt is dinsdag bij Sotheby’s Londen geveild voor omgerekend 16 miljoen euro. Het is een van de weinige Rembrandts die nog in particulier bezit was. Dat veranderde na de veiling niet.

Er waren zes bieders op het schilderij, dat overigens maar 22 bij 16 centimeter is. Rembrandt schilderde het in 1632, op 26-jarige leeftijd. Het meet slechts 22 bij 16 centimeter.

Op het schilderij draagt de kunstenaar een zwarte mantel, vilten hoed en een witte molensteenkraag. Daarmee is het een bijzonder werk, want op het merendeel van de ongeveer honderd zelfportretten beeldde hij zichzelf af in minder chique kledij.

Ook afwijkend is de signatuur: Rembrant, zonder d dus. Misschien was dat de reden dat het schilderij in 1970 bij Sotheby’s van eigenaar wisselde voor ‘slechts’ 650 pond. Er bestond duidelijk twijfel over de echtheid.

Kenners denken dat Rembrandt dit zelfportret maakte voor zijn latere vrouw Saskia Uylenburgh. Hij zou zichzelf in een net pak hebben afgebeeld om Saskia’s familie ervan te overtuigen dat hij een goede partij was voor haar. Daar is echter geen bewijs voor, maar het is wel een mooi verhaal.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share