Geen categorie

Schunck toont vroeg werk van Keith Haring

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Schunck in Heerlen toont vanaf 9 maart vroeg werk van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. De tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural richt zich op de periode 1980-1984. Centraal staan de dertien wandstukken van de muurschildering Grace House Mural, die voor het eerst naar Europa komen.

Keith Haring, Grace House Mural (detail) © Keith Haring Foundation.

In 1983 en 1984 maakte Keith Haring – verdeeld over drie verdiepingen – de Grace House Mural in een New Yorks katholiek jeugdcentrum. De muurschildering bestaat uit dynamische figuren met een eenvoudig karakter. Haring wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken en had daarom een voorkeur voor het schilderen in openbare ruimtes. Hij kwam tijdens zijn studie aan de School of Visual Arts in aanraking met graffiti en straatkunst en maakte zelf uiteindelijk meer dan vijftig muurschilderingen. Vlak voor de verbouwing van het jeugdcentrum in 2016 werd de schildering gered.

Ruim de helft van Harings andere muurschilderingen ging echter verloren. De Subway Drawings bleven wel bewaard en een selectie daaruit is straks ook te zien in Schunck.

In de jaren 80 tekende Haring deze Subway Drawings in de New Yorkse metrostations, waarbij de metroreizigers als een toevallig publiek het proces aanschouwden. Haring was zich bewust van het spektakel dat hij daarmee creëerde en vroeg vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi om hem vast te leggen tijdens het tekenen. De tekeningen geven een indruk van de veelal maatschappelijke en actuele thema’s in Harings werk, zoals kernenergie, de televisiecultuur en andere populaire iconografie. De tentoonstelling toont zeven Subway Drawings, aangevuld met Tsengs foto’s van een tekenende Haring in de metro.

Keith Haring drawing in New York City Subway, New York, 1983.
Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc.
Kunstwerk: © Keith Haring Foundation.

Dans en beweging zijn bekende motieven in de beeldtaal van Haring. Minder bekend is dat hij in 1982 diverse decorstukken maakte voor dansvoorstelling Epochal Songs van danser en choreograaf Muna Tseng (zus van Tseng Kwong Chi). Speciaal voor de tentoonstelling is er een installatie gemaakt waarin de dansvoorstelling opnieuw tot leven wordt gewekt. Vijf originele tekeningen van Haring voor Epochal Songs maken ook deel uit van de expositie.

Keith Haring (1958-1990) wordt nog steeds wereldwijd bewonderd vanwege zijn iconische figuren en gewaagde grafische stijl. Met speels lijngebruik in zijn werk sneed hij maatschappelijke thema’s aan als racisme, homo-emancipatie, aidsbestrijding en drugsmisbruik. Haring overleed op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Vlak voor zijn dood richtte hij de Keith Haring Foundation op die zijn archief en erfgoed beheert en projecten met betrekking tot educatie en aidsbestrijding financiert.

Keith Haring: Grace House Mural, 9 maart t/m 25 september in Schunck, Heerlen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share