Geen categorie

De herontdekking van Gabriël Metsu

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Gabriël Metsu (1629-1667), Een brieflezende vrouw, ca. 1664-1666, National Gallery of Ireland. Sir Alfred and Lady Beit Gift, 1987. Photo © National Gallery of Ireland. Foto: Roy Hewson.

Gabriël Metsu? Wie is Gabriël Metsu? De naam van deze zeventiende-eeuwse kunstenaar doet bij velen geen belletje rinkelen. Toch was hij een van de belangrijkste Nederlandse genreschilders uit de zeventiende eeuw. Het Rijksmuseum zet hem deze winter weer op de kaart.

Ondanks zijn vroegtijdige dood – hij werd slechts 37 jaar – liet Gabriël Metsu (1629 – 1667) enkele schilderijen na die tegenwoordig tot de hoogtepunten uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw worden gerekend. Het zieke kind (Rijksmuseum) en Briefschrijvende man en Brieflezende vrouw (National Gallery of Ireland) zijn daar voorbeelden van.

Als zoon van een schilder begon Metsu zijn loopbaan in geboorteplaats Leiden, waar hij voornamelijk Bijbelse en kluchtige voorstellingen op groot formaat maakte. Kort na 1650 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij zich, geïnspireerd door Gerrit Dou en Gerard ter Borch, specialiseerde in intieme alledaagse voorstellingen: straatverkopers, keukenmeiden, drinkers en rokers. In de jaren 1660 legde hij steeds meer toe op het uitbeelden van het tijdverdrijf van de rijken. Zijn schilderijen uit die tijd tonen bijvoorbeeld jonge mannen en vrouwen die liefdesbrieven uitwisselen, muzikale gezelschappen en jagers.

Al tijdens zijn leven werden zijn creaties voor aanzienlijke bedragen verkocht aan verzamelaars in binnen- en buitenland. In de achttiende- en negentiende eeuw groeide zijn roem tot grote hoogte. In die periode werd schilderijen van Johannes Vermeer als werken van Metsu verhandeld.

Ruim 35 ‘echte’ Metsu’s zijn voor de expositie in het Rijksmuseum samengebracht. De schilderijen zijn afkomstig uit internationale musea en privécollecties. Enkele werken zijn onlangs herontdekt en keren voor het eerst in soms meer dan 250 jaar naar Nederland terug. Metsu is terug en krijgt weer de belangstelling die hij verdient.

Gabriël Metsu – Een meester herontdekt, t/m 20 maart in het Rijksmuseum, Amsterdam.
De tentoonstelling is tot stand gebracht door de
National Gallery of Ireland, Dublin, in samenwerking met het Rijksmuseum en de  National Gallery of Art, Washington.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share