Geen categorie

Groninger Museum heropent na renovatie

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Het Groninger Museum is sinds gisteren weer geopend voor publiek. Een dag eerder was het museum al, na een acht maanden durende renovatie, feestelijk heropend.

Groninger Museum, revitalisatie 2010, Info Center. Ontwerper: Jaime Hayon. Foto: Peter Tahl © Groninger Museum.

Wie vanaf het treinstation naar het centrum loopt, kan het gebouw op het Museumeiland bijna niet ontgaan. Het opvallende, door Alessandro Mendini ontworpen, pand is meer dan een museumgebouw, het is een kunstwerk. En zoals veel kunstwerken heeft het af en toe enige restauratie nodig. Innovatie en verbetering was volgens het museum ook noodzakelijk om met de top van musea in Nederland en West-Europa te kunnen blijven meten. De renovatie, of revitalisatie, zoals het museum het zelf noemt, heeft een kleine 6 miljoen euro gekost.

Groninger Museum, revitalisatie 2010, Info Center. Ontwerper: Jaime Hayon. Foto: Peter Tahl © Groninger Museum.
Groninger Museum, revitalisatie 2010, Job Lounge, fontein in gegoten brons. Ontwerper: Studio Job. Foto: Peter Tahl © Groninger Museum.

Topontwerpers Maarten Baas, Studio Job en Jaime Hayon hebben de bestaande ruimtes opnieuw vormgegeven. Zij ontwierpen respectievelijk het Mendini Restaurant, de Job Lounge en het hypermoderne digitale informatiecentrum. Voor de inrichting van het Mendini Restaurant liet Maarten Baas zich inspireren door zijn eigen Clay collectie. De meubelen uit die serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het restaurant ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen, die stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt.

Ook het uiterlijk van het gebouw kreeg een opknapbeurt. De gouden toren heeft zijn glans terug en de paviljoens hebben weer kleur. Alessandro Mendini ontwierp de nieuwe tegel voor de buitenkant van het Mendinipaviljoen. De duurzame keramische tegels zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum.

Nieuw is de Groninger Museum Collector, een systeem waarmee de bezoeker via een sleutelhanger zelf informatie kan verzamelen over de kunstwerken. IJsfontein (Amsterdam) is de ontwerper van het interactieve systeem. De GMcollector is speciaal ontwikkeld voor de heropeningsexpositie Het onbekende Rusland. Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920, die tot en met 8 mei in het Groninger Museum  te zien is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share