Geen categorie

Ervaar Verzetsmuseum als blinde of slechtziende

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Ben je benieuwd hoe blinden en slechtzienden een museumbezoek ervaren? Dan kan je deelnemen aan een speciale tour in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Met een speciale simulatiebril op en een taststok in de hand, worden de bezoekers door een ervaringsdeskundige en een museumdocent in een uur door de tentoonstelling Wees Moedig! geleid.

Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.

Verzetsmuseum Amsterdam heeft zich ten doel gesteld dat blinden en slechtzienden en doven en slechthorenden het museum zonder begeleiding kunnen bezoeken en een volwaardige museale beleving krijgen aangeboden. In de tijdelijke tentoonstelling Wees Moedig! zijn voor eerstgenoemde groep onder meer speciale audiotours gemaakt, vloermarkeringen geplaatst en voelobjecten in de expositie opgenomen.

Op 19 februari en 19 maart kunnen ziende bezoekers een rondleiding krijgen door een ervaringsdeskundige met een visuele beperking en een museumdocent. Het museum wil hiermee bewustwording creëren en zienden laten ervaren hoe ze zonder te zien toch informatie kunnen krijgen. Het Verzetsmuseum maakte de tour in samenwerking met Stichting Kubes en Stichting Oren en Ogen tekort.

Aan deelname zijn geen extra kosten verbonden. Een regulier ticket voor het museum volstaat, maar aanmelden is noodzakelijk en het aantal plekken is beperkt. Aanmelden kan via de site van het Verzetsmuseum.

Tentoonstelling Wees Moedig! Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.

De tentoonstelling Wees Moedig! gaat over de Februaristaking, die op 25 en 26 februari 1941 plaatsvond. De staking was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland en het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.

In de expositie maakt de bezoeker kennis met Willem, Coba en Joop, drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in dit verzet tegen de Jodenvervolging. Ieder was moedig op zijn of haar manier, maar tegen welke prijs? En welke prijs betaalden hun dierbaren? Dat ontdek je in Wees Moedig!

Wees Moedig!, t/m 8 mei in Verzetsmuseum Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share