Geen categorie

Turing Toekenning Prinsenhof Delft en Beelden aan Zee

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Museum Prinsenhof Delft en Museum Beelden aan Zee wonnen gisteren de Turing Toekenning 2017. De musea ontvangen respectievelijk een geldbedrag van 500.000 euro voor de tentoonstelling Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw en 150.000 euro voor de expositie Zadkine aan Zee.

De tweejaarlijkse prijs, bestaande uit de Turing Toekenning I (ter waarde van 500.000 euro) voor grote musea en de Turing Toekenning II (150.000 euro) voor kleinere en middelgrote musea, is voor de vijfde keer uitgereikt. Er dongen 31 musea mee naar deze particuliere kunstprijs voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept voor de periode 2018-2020. De prijsuitreiking vond plaats in het Fries Museum in Leeuwarden, dat de Turing Toekenning I 2015 won voor Alma Tadema: klassieke verleiding. Stedelijk Museum Alkmaar won dat jaar de Turing Toekenning II.

Pieter de Hooch, Moedertaak, 1658–1660, Rijksmuseum Amsterdam.

De jury noemt de tentoonstelling Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw van Museum Prinsenhof Delft “een zeer ambitieus en moedig project”. Het museum eert hiermee Pieter de Hooch (1629-1684), een belangrijke meester uit de Gouden Eeuw over wie nog niet eerder een monografische tentoonstelling in Nederland te zien was. Voor de expositie, die in 2019 plaatsvindt, haalt het museum topstukken en publiekslievelingen uit de hele wereld terug naar Delft.

Museum Beelden Aan Zee werkt aan een groot retrospectief over beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967). De jury zegt hierover: “Zadkine was belangrijk voor Nederland – wie kent het standbeeld De Verwoeste Stad in Rotterdam niet – en het werd hoog tijd dat iemand een dergelijk overzicht aandurfde.” Het Scheveningse museum zal volgend jaar ruim honderd beelden tonen van deze Russisch-Franse kunstenaar.

Ossip Zadkine, De Verwoeste Stad. Foto: Rogier Bos (via wikipedia).

De Turing Toekenning is een initiatief van de Turing Foundation, een fonds dat jaarlijks ongeveer 3 miljoen euro doneert aan projecten op het gebied van kunst, onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. De Turing Toekenning bestaat sinds 2009, toen het Stedelijk Museum haar won voor een tentoonstelling over Mike Kelley. Sinds 2015 bestaat naast de Turing Toekenning I ook de Turing Toekenning II, voor kleine en middelgrote musea.

De Turing Foundation is met onder meer de Turing Toekenning een invloedrijke mecenas voor museaal Nederland. Musea betrekken de stichting vaak als eerste bij de ideeën voor tentoonstellingen.

“We willen graag dat goede tentoonstellingen zoveel mogelijk kans van slagen krijgen”, aldus Françoise Geelen, samen met Pieter Geelen oprichter van de Turing Foundation. “Hoe vroeger je een bijdrage toekent, hoe groter de kans dat het museum de rest van de financiering rond krijgt.”

Pieter Geelen is een van de oprichters van navigatiesystemenfabrikant TomTom. Dit bedrijf werd uiteindelijk in 2005 onder de naam TomTom naar de beurs gebracht. Met het vermogen dat Pieter en Françoise Geelen verkregen uit deze beursgang richtten de de Turing Foundation op, vernoemd naar de Britse wetenschapper Alan Turing (1912-1954).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share