Geen categorie

Dirk en andere tassen

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Recensie

“U mag uw tas meenemen”, zegt de dame achter de kassa. Hoewel niet heel gebruikelijk in musea is dat in Tassenmuseum Amsterdam juist heel toepasselijk. Hier draait het immers om tassen, in  alle soorten en maten. In de tentoonstelling It’s a Family Affair schitteren 130 creaties uit de eigen collectie: van eenvoudige boodschappentassen tot rijkelijk gedecoreerde exemplaren.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De tassen komen niet allemaal uit één familie, zoals je afgaand op de titel misschien zou denken. Nee, het museum presenteert de objecten als één familie, een familie bestaand uit bijzondere tassen. Het noemt de presentatie een vrije compositie van zinnenprikkelende tassen, “waarbij de chronologische volgorde is losgelaten en het stilistische karakter van de tas en haar zielsverwanten voorop staat”.

En dus staan tassen die iets met elkaar te maken hebben steeds bij elkaar in een vitrine. Stijliconen van Chanel, Hermès en Gucci staan zij aan zij, net als tassen die beroemdheden als Grace Kelly, Margaret Thatcher en Hillary Clinton vergezelden.

In het midden van de expositieruimte staat een opvallende groep tassen. Gemaakt van de harde kunststof lucite zijn het meer kleine doosjes. Even lijkt het alsof er in sommige diamanten in zijn verwerkt, want ze glinsteren de bezoeker tegemoet. Filmsterren als Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor droegen dergelijke tassen in de jaren 50 en trokken er ongetwijfeld veel aandacht mee.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Deze tassen zijn blikvangers en dat geldt eveneens voor een rode tas, die toch veel minder luxe oogt. In een van de vitrines pronkt die eenvoudige boodschappentas, met daarop in grote letters de naam Dirk – ja, die van de supermarkten. En waarom ook niet? Het is immers een beroemde tas en verdient dus een plek in Tassenmuseum Amsterdam. Erboven hangt IKEA x OFF-WHITE, Virgil Ablohs uitvoering van een tas van die andere bekende winkelketen.

De tentoonstelling maakt eens te meer duidelijk dat tassen alle mogelijke vormen kunnen hebben: van vuurrode lippen tot opgerolde tijdschriften. En dat alle tassen er mogen zijn, ook al ogen ze nog zo simpel.

It’s a Family Affair, t/m april 2020 in Tassenmuseum Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share