Geen categorie

Stedelijk Museum Alkmaar koopt 16de-eeuws schilderij

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Stedelijk Museum Alkmaar toont vanaf vandaag zijn nieuwste aanwinst: een schilderij van de Alkmaarse kunstenaar Cornelis Buys II. Het museum kocht het via de Londense kunsthandelaar Johnny van Haeften, die het eerder dit jaar op de Tefaf presenteerde.

Cornelis Buys II (1495/1500-1545), Jacob trekt bij Laban weg, ca. 1535. Collectie Stedelijk Museum Alkmaar.

Het schilderij met de titel Jacob trekt bij Laban weg uit omstreeks 1535 toont een zelden verbeeld verhaal uit de Bijbel. Daarin wordt verteld hoe Jacob met vrouwen, kinderen en kudde zijn schoonvader Laban verlaat, nadat hij jarenlang voor hem gewerkt heeft zonder redelijke beloning. Hij vlucht naar Kanaän, het Beloofde Land. Buys heeft een aantal episodes uit deze passage in een weids landschap geplaatst.

Jacob trekt bij Laban weg is volgens het museum een hoogtepunt in het oeuvre van Buys (1495/1500-1545), die in Alkmaar een eigen atelier leidde. “De uitmuntende kwaliteit, het monumentale, sterk verhalende karakter en de vele sprekende details in de voorstelling maken het schilderij tot een zekere publiekslieveling.”

De aankoop was mogelijk doordat een particulier de helft van de aankoopprijs heeft gedoneerd. Stedelijk Museum Alkmaar  noemt dit een ongekend genereus gebaar. De rest van het aankoopbedrag, dat niet bekend is gemaakt, is bijeengebracht door de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds en de gemeente Alkmaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share