Geen categorie

Teylers Museum krijgt aquarel Weissenbruch

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

De tentoonstelling over Jan Weissenbruch in Teylers Museum is uitgebreid met een aquarel. Het museum kreeg het kunstwerk van het echtpaar Osieck-Winkelman. Het komt uit de nalatenschap van E.A. Veltman (1878-1964), de grootvader van de heer Osieck.

 

Jan Weissenbruch (1822-1880), De Wagenbrug te Den Haag, ongedateerd, Teylers Museum, Haarlem.
Jan Weissenbruch (1822-1880), De Wagenbrug te Den Haag, ongedateerd, Teylers Museum, Haarlem.

 

Volgens het museum is de aquarel een typische Jan Weissenbruch, met “lange schaduwen, het scherpe perspectief van de huizengevels en de ijzersterke figuurtjes op straat”. Het was lang onbekend wat de kunstenaar erop had afgebeeld. Dankzij onderzoek door het museum en Instituut voor Kunstgeschiedenis RKD is nu duidelijk dat het om de Wagenbrug in Den Haag gaat.

Het Teylers noemt het werk “een prachtige aanvulling op de collectie”. Het is nog tot en met 8 januari te zien in de tentoonstelling over Weissenbruch (1822-1880), die ook wel de Vermeer van de negentiende eeuw wordt genoemd. Die bijnaam dankt hij aan zijn heldere licht en realistische stijl.

Het museum bracht voor de overzichtstentoonstelling topstukken samen uit museale en particuliere collecties. Zoals bruiklenen uit Osborne House, het voormalig zomerhuis van koningin Victoria en prins Albert. De twee schilderijen die de prins vlak voor zijn dood voor de koningin kocht, zijn voor het eerst sinds hun aankoop buiten Engeland te zien.

Jan Weissenbruch – De Vermeer van de 19de eeuw, t/m 8 januari 2017 in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share