Geen categorie

Conversatiestukken

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Recensie

Een jonge naakte vrouw zit gehurkt en kijkt naar boven. Uit haar kruis steken lange dunne staven, alsof er iets is geëxplodeerd. Het indrukwekkende Virgin of Light van Elisabeth Stienstra is een van de blikvangers op de beeldenexpositie In Search of Meaning in Museum de Fundatie.

Door: Evert-Jan Pol

Elisabeth Stienstra (1967), Virgin of Light, 2011, collectie Cornelis Slangen. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De tentoonstelling onderzoekt de betekenis van de mensfiguur in globale context. Hoe kijken kunstenaars in verschillende werelddelen tegen het leven aan? De vertegenwoordigde kunstenaars komen dan ook uit alle delen van de wereld, van Europa tot Amerika en van China tot Nigeria. De expositie laat goed zien hoe kunstenaars uit verschillende landen hetzelfde thema behandelen.

Yue Minjun (1962), Romanticism & Realism Study 5, 2003, collectie Essl Museum, Klosterneuberg. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het valt bijvoorbeeld op dat de twee beelden van figuren in expliciete houdingen allebei uit Nederland komen. De hurkende vrouw van Stienstra is in goed gezelschap van een stel menselijke naakte konijnen (van Lidy Jacobs), van wie de man een erectie heeft. We kijken daar in dit land niet echt van op. De aanwezige sculpturen uit andere landen zijn vaak toch iets braver.

Op het eerste gezicht dan, want veel beelden hebben een duidelijke boodschap, die soms politiek geladen is. De vrolijke beeldengroep Romanticism & Realism Study 5 van de Chinees Yue Minjun is een persiflage op de communistische propagandakunst. Het campagnebord dat de lachende roze demonstranten meedragen heeft geen tekst. Zijn er nog idealen?, vraagt Yue zich af. Is er nog wel iets om je schouders onder te zetten?

Juan Muñoz (1953-2001), Conversation Piece, 1996, privécollectie. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Heri Dono, zoon van een Indonesische vrijheidsstrijder, maakte de beeldengroep annex installatie Fermentation of the Mind. Dit werk verbeeldt het gevoel monddood te zijn gemaakt. Het bestaat uit schoolbankjes met daarop steeds twee hoofden. Op gezette tijden komen die in beweging.

Henk Visch (1950), The artist asleep, 2011, courtesy Tim van Laere Gallery, Antwerpen. Foto: Evert-Jan Pol.

De beelden zijn verspreid over drie verdiepingen, waardoor je er snel één mist. Ik stond op het punt het museum te verlaten toen ik tot de ontdekking kwam dat de expositie werd vervolgd in nog eens drie zalen. Een van die zalen is volledig ingeruimd voor levensgrote bronzen beelden van de Spaanse kunstenaar Juan Muñoz. Ze hebben veel weg van tuimelaars (niet de dolfijnsoort, maar het speelgoed). Een van de figuren houdt een ander in bedwang met staalkabels. Het werk Conversation Piece doet zijn naam eer aan: het is daadwerkelijk een conversatiestuk; het maakt de tongen los. Maar dat geldt voor de meeste beelden op deze tentoonstelling.

In Search of Meaning – Mensbeelden in globaal perspectief, t/m 6 april in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share