Geen categorie

Meesterwerk Van Dongen onder de hamer

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Kees van Dongen (1877-1968), La Gitane, circa 1910-1911, olie op doek, 100.2 x 81.2 cm.

Christie’s Londen veilt op 2 februari La Gitane, een meesterwerk van Kees van Dongen (1877-1968). Het schilderij gaat naar verwachting tussen de zes en acht miljoen euro opbrengen.

De in 1929 tot Fransman genaturaliseerde Rotterdammer maakt in 1910 en 1911 reizen door Italië, Spanje en Noord-Afrika en raakte daar geïnspireerd door vrouwen die hij er zag. “De vrouw is het mooiste landschap”, zei Van Dongen ooit, maar tot 1910 had hij zijn exotische modellen altijd naar fantasie moeten schilderen.

Na zijn bezoek aan de zuidelijke landen wist hij hoe een échte zigeunerin je aankeek als ze met haar rokken zwaaide. Terug in Parijs, waar hij woonde en werkte, maakte Van Dongen een serie vrouwenportretten die stuk voor stuk tot zijn beste werk worden gerekend. De meeste daarvan zijn in het bezit van musea.

Wellicht is La Gitane (de zigeunerin) vanaf 18 september te bewonderen in Museum Boijmans Van Beuningen  in Rotterdam tijdens de grote Van Dongen-tentoonstelling aldaar. De nieuwe eigenaar zal namelijk worden verzocht zijn aanwinst in bruikleen te geven.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share