Geen categorie

De kunst van Gordon Bennett

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Het AAMU besteedt in zijn nieuwste tentoonstelling aandacht aan het veelzijdige oeuvre van Gordon Bennett (1955). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van Australië. Outsider / Insider is zijn eerste museale solotentoonstelling in Europa sinds 2000. De titel verwijst naar het monumentale schilderij Outsider uit 1988, waarin hij schilderijen van Van Gogh citeerde. Dit is een van de meest gereproduceerde kunstwerken in Australië.

Gordon Bennett, Home decor (Preston + De Stijl = Citizen) Dance the boogieman blues, 1997, 182,5 * 182,5 cm, privécollectie Melbourne.

Gordon Bennetts persoonlijke zoektocht naar identiteit en confrontatie met openlijk racisme zijn thema’s die als een rode draad door zijn werk lopen. Hij geeft commentaar op vraagstukken als culturele identiteit, kolonialisme, racisme, vrijheid en de dominantie van de westerse (kunst)geschiedenis. Bennett eigent zich wereldberoemde beelden uit de kunstgeschiedenis toe en citeerde behalve Van Gogh ook Mondriaan, Basquiat, Pollock en andere kunstenaars. Hij gaat een dialoog aan met hun werk en confronteert het publiek met een andere, indringende en vaak ironische visie op de westerse (kunst)geschiedenis.

Gordon Bennett, Outsider, 1988, 290,5 * 179,5 cm, The University of Queensland.

In de serie Home Décor hergebruikte hij de gestileerde Aboriginalfiguurtjes van de modernistische kunstenares Margaret Preston en plaatste ze in het rechtlijnige Mondriaan-raster. Hiermee veroordeelt hij het kitscherige gebruik van de Aboriginalbeeldtaal en geeft hij hard commentaar op de geschiedenis van de raciale verhoudingen zowel in Australië als in het Westen.

In zijn meest recente kunstwerken richt hij zich op abstractie. De motieven die Margaret Preston zich toe-eigende, hergebruikt hij opnieuw maar ontdoet ze nu van alle betekenis. In de serie Abstraction grijpt hij terug op de graffitistijl van Basquiat en verwerkt hij in de dubbelportretten lijntekeningen van willekeurige beroemdheden als Taylor Swift en Kate Moss.

Outsider / Insider. The art of Gordon Bennett, t/m 9 december in AAMU, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share