Geen categorie

Bonnefantenmuseum koopt stilleven Henri de Fromantiou

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second
Henri de Froumantiou, Stilleven met dode haan en haas © Henri de Fromantiou; Bonnefantenmuseum.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft een zeventiende-eeuws schilderij verworven van de in Maastricht geboren kunstschilder Henri de Fromantiou (1633/34-1700). Museumdirecteur Stijn Huijts kocht het stilleven met dode haan en haas afgelopen zaterdag bij veilinghuis Lempertz in Berlijn.

De nieuwe aanwinst is een zogenaamd jachtstilleven. De buit van de jacht, een haas en een haan, hangen aan een haak boven een marmeren tafel, die typisch is voor Henri de Fromantiou. Bijzonder is dat het schilderij voorzien is van de initialen van de kunstenaar: HDF. Jachtstillevens maken een belangrijk deel uit van het oeuvre van de kunstenaar. In totaal zijn er slechts ongeveer veertig schilderijen van hem bekend, vooral jacht- en bloemstillevens.

Henri de Fromantiou is een van de weinige kunstenaars van Limburgse afkomst die het in de zeventiende eeuw tot een internationale carrière zouden brengen. De schilder kreeg al als jongeling opdrachten van het Hollandse hof in Den Haag. Daar trok hij de aandacht van Frederik Wilhelm I de Grote, keurvorst van Brandenburg in het huidige oosten van Duitsland. Als hofschilder van de keurvorst voerde De Fromantiou diplomatieke missies uit en restaureerde en verzamelde schilderijen voor de vorst. De schilder bewoog zich in de hoogste maatschappelijke kringen en genoot groot aanzien. Hij overleed omstreeks het jaar 1700 in Potsdam, in het hart van Brandenburg.

Het Bonnefantenmuseumbezat al twee schilderijen van de Maastrichtse hofschilder. Beide zijn tot stand gekomen toen de schilder pas in dienst was van de keurvorst. De nieuwe aanwinst is later geschilderd en is losser en schetsmatiger dan de twee eerdere werken. Of het een laat werk is van de kunstenaar zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De nieuwe aanwinst is vanaf december te zien. In 2015 is er in het Bonnefantenmuseum een overzichtstentoonstelling over Henri de Fromantiou en zijn directe omgeving.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share