Geen categorie

Grumpy Cat in stijl Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws / Expositie

Als Vincent van Gogh nu leefde, had hij misschien wel een portret gemaakt van de altijd chagrijnige Grumpy Cat. Maar omdat hij niet meer onder ons is, heeft Aja Kusick dat gedaan, in Van Goghs stijl. Het werk hangt vanaf 10 oktober op de tentoonstelling Vincent uit de doeken in het Noordbrabants Museum.

Met de expositie onderzoekt het museum komend najaar hoe Van Gogh na zijn dood uitgroeide tot een van de bekendste en populairste kunstenaars ter wereld. Toen hij stierf had hij slechts één schilderij verkocht. Tegenwoordig is hij wereldberoemd en brengt zijn werk miljoenen op.

Vrijwel iedereen weet wel iets over Van Gogh. Al is het alleen maar dat hij een deel van zijn oor afsneed. De tentoonstelling wil een antwoord geven op de vraag hoe Van Gogh na zijn dood zo bekend werd. Zijn schoonzus Jo Bonger had daar een grote rol in. Zij zorgde er mede voor dat Van Goghs werk bij elkaar bleef en onder de aandacht kwam.

De expositie Vincent uit de doeken kijkt niet alleen naar de geschiedenis, maar ook naar het heden. Welke rol speelt Van Gogh in onze tijd? Modeontwerpers, muzikanten, reclamemakers, maar ook ‘gewone’ mensen hebben zich door Van Gogh laten inspireren. Soms resulteert dit in serieuze of mooie uitingen, soms zijn ze puur commercieel. Behalve een portret van Grumpy Cat hangt er ook één van Charlie Brown, met ingepakt oor.

Aja Kusick / Sagitarius Gallery, Vincent van No, 2015.
Aja Kusick / Sagitarius Gallery, Vincent van No, 2015.

Kinderen kunnen gedurende de tentoonstelling onderzoeken hoe ze zelf een wereldberoemd kunstenaar kunnen worden. Aan de hand van verschillende opdrachten in de tentoonstelling ontdekken zij wat zij daarvoor moeten doen.

Parallel aan Vincent uit de doeken loopt de expositie Rondom de pastorie, met originele schilderijen van de schilder. Deze staat stil aan Van Goghs ontwikkeling als kunstenaar in Brabant, het land waar hij een grote liefde voor voelde. Werken uit de vaste presentatie van het museum zijn aangevuld met bruiklenen uit Nederland, Spanje en Mexico en geven een beeld van Van Goghs eerste stappen in de kunst.

Vincent uit de doeken – Hoe Van Gogh beroemd werd / Rondom de pastorie, 10 oktober t/m 20 december in het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share