Geen categorie

Glasgow Boys in Assen

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws / Expositie

Het Drents Museum wijdt vanaf vandaag een expositie aan een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen rond 1900: The Glasgow Boys. Deze schildersgroep maakte eind negentiende eeuw furore. Voor het eerst in honderd jaar is een overzicht van dit Schotse impressionisme buiten Groot-Brittannië te zien.

John Lavery, The tennis party, olieverf op doek, 1885, Aberdeen Art Gallery & Museums Collections, Aberdeen.
John Lavery, The tennis party, olieverf op doek, 1885, Aberdeen Art Gallery & Museums Collections, Aberdeen.

 

Eind negentiende eeuw raakten zo’n twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie bevriend met elkaar. Deze groep noemde zichzelf The Boys. Samen zetten zij zich af tegen de gevestigde orde en trokken erop uit om in Schotland en Frankrijk te schilderen. In Parijse ateliers volgden ze opleidingen en ze reisden zelfs naar Japan.

De groep jonge Schotse schilders haalde inspiratie uit het werk van de Franse impressionisten. Dit is onder meer te zien aan de keuze voor thema’s uit het ‘moderne’ leven. Ook typerende aspecten zoals de beleving van het moment (impressie), de schetsachtige werkwijze en de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur zijn terug te vinden in het werk van de Schotten. Ook gingen ze graag met de schildersezel naar buiten om en plein air te schilderen.

James Guthrie, In the Orchard, olieverf op doek, 1885/1886. © CSG CIC Glasgow Museums Collection, Glasgow & Scottish National Gallery, Edinburgh.
James Guthrie, In the Orchard, olieverf op doek, 1885/1886. © CSG CIC Glasgow Museums Collection, Glasgow & Scottish National Gallery, Edinburgh.

 

Ze lieten zich ook inspireren door de schilders van Barbizon en de Haagse School en schilderden net als hen in de stijl van het naturalisme. De natuurgetrouwe Schotse landschappen en de beelden van het boerenleven in ingetogen kleuren getuigen hiervan.

Voor deze grote internationale tentoonstelling werkt het Drents Museum nauw samen met Schotse musea uit Glasgow, Edinburgh en Aberdeen. Tevens toont het bruiklenen uit onder meer het Van Gogh Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Amsterdam en Museum Arnhem.

The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900, 22 september 2015 t/m 7 februari 2016 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share