Geen categorie

Koningin bij opening vernieuwd Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nieuws

Koningin Máxima is vandaag aanwezig bij de opening van het vernieuwde Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam. Daarmee is de restauratie van het museum, die in 2009 begon, officieel afgerond.

De zolderkerk. Foto: Arjan Bronkhorst.
De zolderkerk. Foto: Arjan Bronkhorst.

 

Het museum, een van de oudste musea van Amsterdam, heeft een nieuw entreegebouw. Dat staat vlak naast het oorspronkelijke monument, aan de andere zijde van de Heintje Hoeksteeg. Vanaf morgen komen bezoekers via het nieuwe pand naar binnen en lopen vervolgens via een ondergrondse passage naar het zeventiende-eeuws huis.

Bij de bouw van het nieuwe entreegebouw, een ontwerp van architect Felix Claus, is gebruikgemaakt van oude bakstenen, afkomstig van het 19de-eeuwse pand dat op die plek stond. Met de nieuwbouw verdubbelt het museum zijn vloeroppervlak. En daarmee heeft het ruimte voor een groot aantal nieuwe presentaties.

Zoals Voices of Tolerance op de tweede verdieping. Deze functioneert als bezinningsruimte. Hier kunnen bezoekers reflecteren op, en zich laten inspireren door, de actuele waarde van vrijheid en (religieuze) tolerantie. Ook nieuw is de Co-Visittour, een virtuele tour bestemd voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten en het historische huis – met de vele trappen – niet kunnen bezoeken. Dankzij deze tour brengen zij vanuit het nieuwe gebouw een ‘virtueel’ bezoek aan het oude pand.

De ondergrondse passage. Foto: Arjan Bronkhorst.
De ondergrondse passage. Foto: Arjan Bronkhorst.

In het historische huis is de Momkamer (mom is een soort bier) gereconstrueerd. Hierin toont het museum honderden objecten uit de periode 1700-1775 die tijdens graafwerkzaamheden in een eeuwenoude beerput opdoken. En in de Epiloogruimte in het verdiepte souterrain bevindt zich een aantal objecten uit de museumcollectie. Waaronder een uit de huiskerk De Lelie afkomstige zilveren godslamp uit 1761.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share