Geen categorie

Catharijneconvent doet duurste aankoop ooit

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent toont vanaf vandaag het duurste object dat het ooit kocht. Het beeld van de bijbelse figuur Petrus, dat vier ton heeft gekost, heeft een plek gekregen in de Catharinazaal, een nieuwe tentoonstellingsruimte voor de topstukken. Het Utrechtse museum kon het aankopen met de steun van verschillende fondsen.

Claux de Werve, Petrus, 1410-1420, Museum Catharijneconvent Utrecht.

Het beeld is gemaakt tussen 1410 en 1420 in het atelier van Claux de Werve. Deze Haarlemse beeldhouwer was werkzaam aan het Bourgondische hof in Dijon. Het is representatief voor een nieuwe realistische stijl, die ontstond als reactie op de Internationale Gotiek. Het is het eerste exemplaar van zijn soort in de Collectie Nederland.

Het Petrusbeeld vormt in de collectie van Museum Catharijneconvent een tot nu toe ontbrekende schakel tussen de vroeg middeleeuwse beelden en de beeldhouwkunst uit het tweede en derde kwart van de vijftiende eeuw. Volgens het museum kan het dankzij de nieuwe aanwinst de stilistische ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van circa 1200 tot omstreeks 1500 voor het publiek inzichtelijk maken.

Het beeld is waarschijnlijk afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800, waarna onderdelen op drift raakten. Er zijn achttien figuren uit het retabel bewaard gebleven. Hiervan bevinden zich exemplaren in Musée de Cluny en  Musée du Louvre in Parijs en in particulier bezit. Onderzoek heeft uitgewezen dat Petrus een van de mooiste bewaard gebleven figuren van het Mariaretabel is, niet alleen vanwege de goede staat, maar ook door de stilistische en ambachtelijke kwaliteit.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share